Украинците отказват да се оттеглят от Маринка, Кремъл иска от Украйна да остане само една област (ВИДЕО)

12343
Украинците отказват да се оттеглят от Маринка, Кремъл иска от Украйна да остане само една област (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Село Маринка в Донецка област вероятно наистина е превзето от руснаците, които продължават атаките и към близкия град Авдеевка в Донецка област. Този извод може да се направи на 14 декември на база различни украински и руски източници. Все още няма официален коментар от Киев и от Москва, но руски източници са категорични - ожесточените боеве при Маринка продължават.

Още вчера украинският офицер Микола Ворошнов пусна видеозапис на дрон, показващ руското знаме на развалина в покрайнините на Маринка. Ворошов счита, че следващата цел на руските сили ще е Курахово и ще има опит за флангова атака на Угледар. Руски военни блогъри също съобщават за превземане на Маринка.

Още: Маринка падна: Неофициалната информация по социалните мрежи избуява

Ситуацията в Маринка

На 13 декември руските сили продължиха настъпателните операции западно от Донецк и напреднаха. Публикувани геолокализирани кадри, на които се вижда как руски части от 2-ри стрелкови батальон и 163-ти танков полк (Южен военен окръг) издигат знаме в Маринка - непосредствено западно от град Донецк, показват, че руските сили напредват в Маринка.

(КАРТА) Командирът на украинската Таврийска група бригаден генерал Олександър Тарнавски заяви, че украинските сили продължават да защитават Маринка въпреки твърденията, че руснаците са превзели напълно селището. Въпреки това обаче на геолокализирани кадри се вижда руско присъствие както в северните, така и в южните части, считани досега за контролирани от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Това означава, че Маринка - или по-скоро нейните останки - вероятно е загубена, анализира един от основните профили в Twitter, следящи изкъсо войната в Украйна - NOELReports.

Още: Разсекретени данни разкриха чудовищни руски загуби край Авдеевка

Цели 120 бойни сблъсъка по фронта

Украинският генерален щаб съобщава в сутрешната си сводка, че украинските сили са отблъснали поне 19 руски атаки в близост до Маринка, както и поне 29 при Авдеевка. През изминалото денонощие е имало цели 120 бойни сблъсъка на фронта - статистика, която отдавна не е била регистрирана.

ВСУ твърдят, че през изминалите 24 часа са убити 1300 руски войници. Рекордът до момента е 1380.

Няколко руски военни блогъри твърдят, че руските сили са напреднали по фронт с ширина пет километра и дълбочина до два километра южно от Маринка и към Победа (5 км югозападно от град Донецк), но също така казват, че украинците още действат в северозападните покрайнини на Маринка. Руското Министерство на отбраната каза вчера, че руските сили са отблъснали украинските атаки край Новомихайловка. Всички тези данни могат да се открият в дневния обзор на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) със съответните препратки.

Руските "Телеграм" канали "Рибар" и "Двама майори" например вече пишат за успех при Маринка, но пък добавят, че сега руските въоръжени сили развивали "настъпление в района на селището". Отбелязва се "победа на юг" - без повече подробности.

Руските въоръжени сили заели западната част на Маринка, казва пропагандистът Семьон Пегов в "Телеграм" канала си WarGonzo. "Украинските въоръжени сили имат частично присъствие в северозападната част отвъд реката. Но дори и там руските въоръжени сили напредват активно", посочва той с намек, че боевете продължават: "Украинците загубиха позициите си, но не се оттеглят напълно".

Още: Русия и Украйна се обстреляха взаимно с дронове

Руски напредък при Авдеевка

(КАРТА) В индустриалната зона на Авдеевка силите на Русия леко подобряват позициите си. Украинците все още поддържат присъствие в зоната на юг и югозапад от нея, макар че то е по-слабо изразено в сравнение с преди, пише NOELReports.

"Двама майори" пише, че в покрайнините на Авдеевка украинските въоръжени сили се опитали да контраатакуват в района на улица "Колосова". Украинските позиции във вилното селище Виноградники били подложени на постоянен огнен натиск и така украинците се оттеглили в покрайнините. Водят се тежки боеве, гласи още информацията.

Видеокадри от фронта показват поразена руска техника при Авдеевка:

Другите части от фронта

При Днепър в Херсонска област в момента се води руска контраатака от горския район и източните покрайнини, твърдят руски източници. Става въпрос за село Кринки, което се намира в община Олешки. Съобщава се, че частите на ВСУ са се оттеглили към центъра, само че няма допълнително потвърждение. Руските източници пишат също, че Украйна е въвела в бойни действия нови части там.

Пак има съобщения за руски напредък при Работино, Запорожка област (по линията Орехов - Токмак). Украинците контраатакуваха там по време на лятното настъпление, но сега врагът им опитва да си върне загубеното. Според Семьон Пегов руските въоръжени сили успяват да напреднат западно от селото, атакуват и откъм Новофедоровка. Сраженията се водят над височините, които руските войски изоставиха тази есен.

Още: САЩ и Украйна с нова стратегия във войната - целта е Путин да иска справедлив мир

Русия с натиск Украйна да направи териториални отстъпки

Институтът за изучаване на войната днес пише, че явно Кремъл се връща към експанзионистичната си реторика, наблюдавана последно преди пълномащабното нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 г. Целта - да поднови твърденията си, че Украйна е част от исторически руска територия, и да назове границите, които руските лидери смятат за подходящи за една нова украинска държава.

Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев изопачи отговора на американския президент Джо Байдън на въпрос дали политиката на САЩ е да помогнат на Украйна да спечели войната, или да ѝ помогнат да се защити. Байдън заяви пред Володимир Зеленски във Вашингтон, че Съединените щати искат да видят Украйна победител и че "победата означава, че Украйна е суверенна, независима нация, която може да си позволи да се защитава днес и да възпира по-нататъшна агресия". Медведев обаче разтълкува тези думи така - Щатите биха били доволни, ако Украйна просто съществува като държава, но не се интересуват от това как изглеждат границите ѝ.

Медведев заяви, че технически Украйна все още можела да бъде суверенна държава, ако цялата страна останела в границите на Лвовска област например (западната област до границата с Полша). Според него Байдън е намекнал, че Съединените щати подкрепят Украйна само да се защитава, но няма да помогнат на Киев да започне нова контраофанзива, за да освободи повече земи и народа си.

Връщането на идеята на Кремъл за "разделена Украйна" вероятно е организирано усилие за подвеждане на международната общност да отхвърли ключови компоненти на суверенитета на Украйна - нейната териториална цялост, определена през 1991 г., и правото ѝ на самоопределение, анализират от ISW.

Разсъжденията на Медведев, разгледани в контекста на информационните операции, които Кремъл използва преди пълномащабното нахлуване, поставят под сериозно съмнение идеята, че Москва би се задоволила дори с цялата територия на четирите украински области, които незаконно анексира, да не говорим за това къде в момента се намират фронтовите линии. Заслужава си да се отбележи също така, че Кремъл явно преразглежда изричните си териториални цели в посока "искаме още", тъй като подкрепата на САЩ за Украйна, изглежда, се разколебава.

Още: Путин готви Русия за нови войни: Поредни видими стъпки (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Путин обгрижва касапите от войната: Безплатно висше образование за върналите се от фронта

Дронове с автомати и ракети: Ново оръжие от САЩ за Украйна (ВИДЕО)

Руската църква ще изпраща 1300 свещеници на фронта: За упокой или за подкрепа на руската армия? (СНИМКИ)

Шолц с груба шега на гърба на украинците защо не е готов да им даде ракети "Таурус" (ВИДЕО)

Пожар в немска фирма, произвеждаща оръжия за Украйна (ВИДЕО)

Естония ускорява развитието на отбранителната си индустрия

Италия предоставя на Украйна още една система за противовъздушна отбрана SAMP-T

Русия може да превземе балтийските страни за 7 дни, реакцията на НАТО ще се забави

Камерън разреши на Киев да обстрелва Русия с британски оръжия (ВИДЕО)

Шарл Мишел: Свободната преса е гарант за демокрацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа