Украински данни: Колко ракети са ѝ останали на Русия?

19125
Украински данни: Колко ракети са ѝ останали на Русия?
Снимка: kremlin.ru / CC BY 4.0

Министерството на отбраната на Украйна представи данни за руските ракетни запаси и направи оценка колко ракети са използвали руснаците за удари по ключовата инфраструктура, по военни и цивилни обекти.

Най-сериозен е недостатъкът от изтрелваните от земя ракети „Искандер“. На 23 февруари – ден преди началото на пълномащабната инвазия на Владимир Путин в Украйна, руснаците са имали 900 от тях. Загубили са цели 829, произвели са още 48 в хода на войната и им остават едва 119, което е 13% от общото количество. Тези ракети се ползват за поразяване на цели на къси разстояния.

Що се отнася до другите изстрелвани от земя ракети – 3M-55 Onyx и S-300, то Русия е на 74% от запасите от първите и на 87% от вторите. Изхабила е 123 броя 3M-55 Onyx от общо 470 (към 23 февруари), а от S-300 е изразходвала 1020 от 8000, гласят данните на Министерството на отбраната на Украйна.

ОЩЕ: "Уолстрийт Джърнъл" се подиграва на Путинова Русия: Най-големият дарител на оръжия за Украйна

Положението за Путин не изглежда обнадеждаващо и откъм запасите на ракетите „Калибър“, които се изстрелват от кораби в морето. Преди войната руснаците са имали 500 такива, в хода на инвазията са произвели още 120, а в крайна сметка са изхабили 391. Остават им 229, или 37% от общото количество, което са притежавали на 23 февруари, смятат украинците.

Полша изпреварва Германия като военна суперсила №1 в Европа, но Берлин няма нищо против

Когато миналата седмица ракета руско производство падна в полското погранично село Пшеводов (Пшеводув) и уби двама души, някои европейс...

„Калибър“ е крилата ракета, като някои нейни версии имат втора степен на задвижване, която започва свръхзвуков спринт при крайното приближаване към целта. Така намалява времето за реакция на отбранителните системи. Ракетата може да носи бойна глава с тегло до 500 кг взривно вещество или термоядрена бойна глава.

На 50% са запасите от изстрелваните от въздуха Kh-101 и Kh-555. Според информацията на ведомството на Олексий Резников - Русия разполага със 132 от Kh-101 и 150 броя от Kh-555.

Втората е руска крилата ракета, чието западно наименование е AS-15 Kent-C. Руснаците са търсили ракета с голям обсег на действие с конвенционална бойна глава, която да се носи от стратегическите им бомбардировачи и Kh-555 е разработена на базата на Kh-55SM. Основната разлика е, че Kh-555 носи конвенционална бойна глава вместо ядрена и има увеличен обсег.

ОЩЕ: Украински източник: Русия извади ракета от ядрения си арсенал и атакува Киев, но без ядрената бойна глава

Зеленски: Русия вече е изстреляла хиляди ракети по Украйна (ВИДЕО)

От началото на войната срещу Украйна, Русия вече е изстреляла около 4700 ракети по цели в съседката си. Това съобщи украинският президе...

32% от ракетите Kh-22/32, изстрелвани от въздуха, все още са налични. Руснаците са използвали 250 от тях и им остават 120, твърдят украинците.

При Kh-35 данните показват 41% наличност – или 356 ракети. Толкова горе-долу са произвели в Русия от началото на войната, а са изхабили 504.

В украинските данни може да се види и присъствието на „Машината на смъртта“ на Путин – хиперзвуковата ракета „Кинжал“. Тя е гордостта на руската армия, но над 130 електронни компонента от нейната система се произвеждат в САЩ, Япония и Украйна и заради санкциите доставките им бяха спрени. Все пак руснаците са произвели 16 от тях от февруари насам, използвали са също толкова. Остават им 43 – или 73% от капацитета, смята Министерството на отбраната в Киев.

„Kh-47M2 Кинжал“ е хиперзвукова аеробалистична ракета "въздух-земя", способна да носи ядрени оръжия. Твърди се, че има обсег на действие над 2000 км, скорост 2,5 мили/сек и способност да извършва маневри за избягване на удара на всеки етап от полета си. Може да носи както конвенционални, така и ядрени бойни глави и да бъде изстрелвана от бомбардировачи Ту-22М3 или прехващачи МиГ-31К. Разположена е в авиобази в Южния и Западния военен окръг на Русия.

Американски експерт: Ако Путин замрази войната, ще я спечели

Замразяването на войната в Украйна е лош сценарий - в този случай руският диктатор Владимир Путин по всяка вероятност ще спечели. Но Пу...

„Кинжал“ влиза на въоръжение през декември 2017 г. и е едно от шестте нови руски стратегически оръжия, представени от руския президент Владимир Путин на 1 март 2018 г.

ОЩЕ: Украинците откриха в ирански дрон компоненти от над 30 западни компании, даже и украински

ОЩЕ: Русия е загубила поне 8000 единици оборудване от началото на войната - вижте какви

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа