Русия е загубила поне 8000 единици оборудване от началото на войната - вижте какви

6064
Русия е загубила поне 8000 единици оборудване от началото на войната - вижте какви
Снимка: Getty Images

Руската армия е загубила най-малко 8044 единици оборудване на фронта от началото на войната, която Владимир Путин започна в Украйна на 24 февруари тази година.

Данните са на аналитичния проект Oryx и показват, че от тези единици поне 4927 са унищожени - т.е. над половината. 198 са повредени, а 300 - изоставени, гласи информацията. Други 2619 единици са били пленени от украинските сили.

Данните са събрани с помощта на снимки, видеоклипове и други публично достъпни данни. Анализаторите смятат, че действителните цифри за изгубеното руско оборудване може дори да са значително по-високи, тъй като докладът ограничава констатациите си до оборудване, което може да бъде проверено от отворени източници.

Британският премиер дойде в Киев с нова помощ в оръжие, видя унищожени руски танкове (ВИДЕО)

Великобритания ще помага на Украйна, докато Украйна победи. Това заяви новият британски премиер Риши Сунак по време на днешното си посе...

ОЩЕ: "Уолстрийт Джърнъл" се подиграва на Путинова Русия: Най-големият дарител на оръжия за Украйна

"В списъка на Oryx са включени само унищожените и повредените превозни средства и оборудване, за които има снимков или видеоматериал. Поради това количеството на унищоженото оборудване е значително по-голямо от записаното", пишат от аналиничния проект.

В списъка им не са включени стрелкови оръжия, противотанкови управляеми ракети, преносими системи за противовъздушна отбрана, безстопанствени боеприпаси, безпилотни летателни апарати, използвани като "безпилотни примамки", граждански превозни средства, ремаркета и изоставено оборудване. "Положени са всички възможни усилия, за да се избегнат дублиращи се вписвания и да се различи статутът на оборудването между пленено или изоставено. Много от записите, включени в списъка като "изоставени", вероятно в крайна сметка ще бъдат заловени или унищожени. По същия начин част от заловеното оборудване може да бъде унищожено, ако не може да бъде възстановено", пишат от Oryx.

Подробните данни показват, че руската армия е загубила 1504 танка. От тях 862 са унищожени, 64 са повредени, 56 – изоставени, а цели 522 – пленени от украинците.

Бронираните бойни превозни средства, които войниците на Путин са загубили на фронта, са общо 718. Унищожени са 439 от тях, 11 са повредени, 23 са изоставени, а украинците са пленили 245.

Унищожената руска техника - за скрап или за изложби?

От началото на войната Генералният щаб на украинските въоръжени сили ежедневно съобщава за загубите на руска военна техника. Информация...

От Oryx са открили и обработили данни за 269 загубени от руснаците бронетранспортьори, като 159 са унищожени, а 93 – пленени.

166 са загубените превозни средства за пехотата, от които огромна част – 108 – са напълно унищожени, а 55 са в украински ръце.

Има данни още за командни пунктове и комуникационни станции, като руснаците са загубили 193. 101 от тях са разрушени, 87 са при украинската армия.

По-интересната информация е за самоходните противотанкови ракетни системи – 29 загубени от руската армия, тежки минохвъргачки (25), самоходна артилерия (290), ракетни установки (154), ракетни системи „земя-въздух“ (80), радари (21), самолети (63), хеликоптери (71).

ОЩЕ: ВИДЕО: В Донецка област е месомелачка, в Луганска украинците полека напредват

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа