Украински източник: Русия извади ракета от ядрения си арсенал и атакува Киев, но без ядрената бойна глава

12390
Украински източник: Русия извади ракета от ядрения си арсенал и атакува Киев, но без ядрената бойна глава
Снимка: Getty Images/Guliver

Системата за противовъздушна отбрана на Украйна свали най-малко две руски крилати ракети на 17 ноември. Една от тях е била X-55/Kh-55 – ракета от ядрения арсенал на Москва, чиято ядрена бойна глава обаче е била премахната. Вместо нея е бил монтиран блок, действащ като имитация на ядрена глава, пише украинското издание Defense Express, позовавайки се на свои източници.

Това показва, че запасите от крилати ракети на руснаците се изчерпват до критично ниво за самия Кремъл, пише още изданието.

След 3 часа разговори: Байдън и Си Дзинпин са против използване на ядрено оръжие в Украйна

Американският президент Джо Байдън и китайският му колега Си Дзинпин за първи път стиснаха ръцете си, откакто демократът встъпи в длъжн...

Информацията беше разпространена и от престижната украинска медия „Обозревател“ – с препратка към авторите на материала, както и от информационния източник "Труха" в Twitter.

На 17 ноември Defense Express посочва, че руснаците са извадили поне една X-55 от ядрения си арсенал, но това може и да не е единичен случай.

Русия обикновено използваше ракети Х-555 за нападенията срещу Украйна - това е "неядрена" модификация на ракетата Х-55, преобразувана в конвенционална бойна глава с класически експлозиви.

Но Х-55 е съветска ракета, която първоначално е разработена специално като носител на ядрено оръжие, под така наречената "специална бойна глава" (така се обозначава ядрената бойна глава в съветския и руския военен жаргон). Конвенционалните и ядрените бойни глави са различни по структура. Ето защо, изглежда, руснаците са успели да премахнат "специалната бойна глава" от X-55, но не е имало конструктивна възможност да сложат на нейно място обикновена бойна глава. Затова за атаката е използвана ракета с празен "блок", обясняват авторите на материала.

Ядреният шантаж на Путин: може ли да бъде спрян?

През последните десетилетия сходна ситуация не е имало: ако не се е стигнало до световна война, то е само защото Америка е проявявала р...

ОЩЕ: Архангел "Сатана". Защо чудодейното оръжие на Путин не работи?

Както винаги става в такива случаи, руснаците са действали неразумно, а подобна "аномалия" може да има няколко рационални обяснения.

Военните на Руската федерация, участващи в подготовката и изпълнението на поредния удар, просто са изпълнили стриктно указанието, дадено им отгоре, да осигурят масовото използване на крилати ракети на 17 ноември. Ето защо Х-55 със симулатор на ядрена бойна глава влезе в експлоатация, но дори и този вариант вече показва, че запасите от крилати ракети в Руската федерация се изчерпват до критично за Кремъл ниво, твърдят от Defense Express.

ОЩЕ: Украйна вярва, че Русия е на минимум с високоточните ракети

Друго възможно обяснение е, че руснаците умишлено са използвали Х-55 с "празен" симулатор на ядрена бойна глава, за да създадат ефект на претоварване на противовъздушната отбрана на Украйна, смятат източниците на изданието.

"Ню Йорк Таймс": Руски военни лидери са обсъждали ядреното оръжие без Путин

Висши руски военни ръководители наскоро са провели разговори, в които са обсъждали кога и как Москва може да използва тактическо ядрено...

Руснаците са принудени да използват X-55/Kh-55 за атаката, тъй като запасите от по-новите Kh-101, предназначени специално за конвенционална бойна глава (вариантът за ядрено оръжие е с обозначение Kh-102), са на изчерпване.

Defense Express цитират свои източници, твърдящи, че по време на атаката на 15 ноември 2022 г. е била свалена руска Х-101, която е произведена през третото тримесечие на настоящата година. Логиката е, че първо се изстрелват по-старите ракети, а след това по-новите.

X-55/Kh-55 е съветска/руска дозвукова крилата ракета, изстрелвана от въздуха, от самолети-бомбардировачи. Тя е разработена от MKB Raduga през 70-те години на миналия век и има обсег на действие до 2500 км.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа