Украинският генерален щаб: Руснаците се готвят за улични боеве в Херсон

7817
Украинският генерален щаб: Руснаците се готвят за улични боеве в Херсон
Снимка: Getty Images

Голяма част от населението на Херсон е напуснало града. Там са останали руски военни, които се обличат в цивилни дрехи и се настаняват в изоставени домове. Врагът подготвя Херсон за улични боеве. Това гласи съобщение на Генералния щаб на украинската армия, което е част от сутрешната дневна сводка за ситуацията с войната в Украйна.

Според данни на британското разузнаване, руснаците са завършили изграждането на понтонен мост в близост до Антоновския мост. За пръв път в тази война за целта са използвани баржи. А в своя дневен доклад за войната в Украйна американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) коментира, че вероятно част от руските части ще останат активни на фронтовата линия в Херсонска област, за да може другите да се изтеглят на източния бряг на Днепър. Въпросът е какво ще е качеството на тези руски части, прикриващи отстъплението - ако не са добре обучени и става въпрос за новомобилизирани резервисти, може да се стигне до повторение на видяното в Харковска област през септември. Доказателство, че руснаците очакват тежки времена през ноември и пропагандата им вече подготвя руското общество за загубата на Херсон, е и предаване по руската държавна телевизия с думите на военния кореспондент на "Комсомолская правда" от Херсонска област:

По информация на украинския генерален щаб, руснаците освобождават от пациенти болницата в Нова Каховка. Именно там, както и в Берислав, се очаква да са следващите големи настъпления на украинските войници в Херсонска област. Отделно, в Енергодар руски войници ограбват изоставени жилища, твърдят украинците.

В предаването "Фейгин LIVE", Олексий Арестович, съветник на политическия кабинет на украинския президент Володимир Зеленски, коментира, че руснаците нямат интерес да взривят язовира на ВЕЦ Каховка. Причината, по думите му - едно такова евентуално действие носи риск от по-унищожителна вълна по източния бряг на Днепър, т.е. именно там, където руснаците отстъпват сега. Същото каза и украинският президент Володимир Зеленски, който предупреди и, че разрушаването на язовира ще застраши най-голямата АЕЦ в Европа - АЕЦ Запорожие, защото тя използва вода от съоръжението за охлаждане на реакторите си. ISW обаче очаква язовирът да бъде взривен, защото така хем река Днепър ще стане по-широка за прекосяване, което ще затрудни украинците да продължат офанзивата си отвъд град Херсон, хем ще бъде създадена по-голяма буферна зона, за да не може украинската армия да заеме позиции за артилерийски обстрел към Крим.

При Бахмут руснаците твърдят, че ЧВК Вагнер са успели да пробият от югоизток през украинска укрепена позиция и че навлизат към центъра на града. Информацията обаче идва от руския пропагандист Семьон Пегов, който няколко часа по-късно в телеграм канала си уточнява, че вагнеровците са превзели "най-малко укрепената украинска позиция" в района на Опитно, т.е. извън самия Бахмут.

В Луганска област, ЧВК Вагнер се готви за сериозна защита - с фортификации при Горски. Важна новина е и тази, че Володимир Зеленски е подписал закон, с който се разрешава на жените доброволно да се записват в украинската армия.

Иначе снощи, 21 октомври, всички изстреляни руски ракети по Киев са отбити. Не така обаче стоят нещата в Луцк, Ривно и Хмелницки. В Луцк е ударена електростанция, прекъснат е токът. В Хмелницки също няма ток за момента. Ударено е и енергийно съоръжение в Одеска област. Само че изглежда все повече ПВО техника идва от Запада в Украйна - дори руският телеграм канал "Рибар" съобщава за доставка на германската радиолокационна система TRML-4D, която е способна да открива и проследява до 1500 летящи обекта на височина до 30 километра. Максималният обхват на откриване е 250 км (150 км за самолети и 60 км за свръхзвукови ракети), а минималният е 10 метра. TRML-4D е допълнителна част от германското ПВО IRIS-T. Същият източник съобщава и за готвени доставки на френско ПВО, което е показало добра ефективност срещу иранските дронове "на терен в Саудитска Арабия".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мария Захарова видя хибридна война срещу Русия в думи на Туск

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 10.05 - Бивш командир на НАТО съветва Европа какво да направи при атака

Навръх 9 май: Зеленски уволни и началника на личната си охрана

Германия купува три установки HIMARS, дава ги на Украйна (ВИДЕО)

El Mundo: Украйна прави подземни военни заводи

Грета Тунберг участва в пропалестински протест в Малмьо

Зли кокошки и кучета с две опашки: Едни от най-странните партии на евроизборите

Швеция отпуска близо 30 млн. евро за отбранителните способности на Украйна

Какво да се направи първо при руска инвазия: Говори бившият командир на НАТО в Европа

Победителите във войната са чествали Деня на победата скромно, Путин направи култ от нея

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа