"Украинските свещеници са на предната линия, а не на 2500 км оттук": Зеленски коментира думите на папата (ВИДЕО)

5262
"Украинските свещеници са на предната линия, а не на 2500 км оттук": Зеленски коментира думите на папата (ВИДЕО)
Снимка: president.gov.ua

Украйна отхвърли призива на папа Франциск да се преговаря за прекратяване на войната с Русия, като президентът Володимир Зеленски заяви, че понтификът участва във "виртуално посредничество", а украинският външен министър подчерта, че Киев никога няма да капитулира, съобщи "Киев Индипендънт".

Папа Франциск каза, че когато нещата вървят зле за една от страните в конфликта, трябва да се прояви "смелостта на бялото знаме" и да се преговаря. Смята се, че интервюто на папата е първият случай, в който Франциск използва термини като "бяло знаме" или "победен" при обсъждането на войната в Украйна, въпреки че в миналото той е споменавал необходимостта от преговори.

Още: На никой украинец не му хрумва да се предаде: Украинската гръкокатолическа църква към папата

Зеленски не спомена пряко Франциск или неговите коментари, но припомни действията на религиозни фигури, които помагат в Украйна. "И аз благодаря на всеки украински свещеник, който е с армията, в силите за отбрана. Там, на предната линия. Те защитават живота и човечеството. Те подкрепят с молитва, разговор и дело. Ето какво наистина означава Църквата да бъде с народа. А не на 2500 км оттук, някъде там с виртуално посредничество между някой, който иска да живее, и друг, който иска да го унищожи", каза държавният глава в нощното си видео обръщение, предаде БГНЕС.

Външният министър Дмитро Кулеба, написа в X, че силният човек във всеки спор "застава на страната на доброто, а не се опитва да ги постави на една и съща основа и нарече това "преговори". "Нашето знаме е жълто-синьо. Това е знамето, с което живеем, умираме и побеждаваме. Никога няма да издигаме други знамена", подчерта министърът.

Още: Кулеба: Украйна никога няма да се предаде

Кулеба също така посочи обвиненията, че папа Пий XII не е предприел действия срещу нацистите в Германия през Втората световна война. "Призовавам (Ватикана) да избягва да повтаря грешките от миналото и да подкрепя Украйна и нейния народ в справедливата им борба за живота им", каза той. 

Това е препратка към дългогодишните аргументи, че Пий не е предприел никакви действия въпреки появилите се по време на войната доказателства за мащабите на Холокоста. Публикувано миналата година писмо от архивите на Ватикана изглежда показва, че Пий е бил запознат с подробности за нацистките действия за изтребване на евреите още през 1942 г.

Още: Подоляк: В първите месеци на войната ключовите муниции за нас бяха от България

Поддръжниците на Пий твърдят, че той е работил зад кулисите, за да помага на евреите, и не е говорил открито, за да не влоши положението на католиците в окупираната от нацистите Европа. Неговите критици казват, че му е липсвала смелост да изкаже мнението си за информацията, с която е разполагал, въпреки молбите на съюзническите сили, воюващи срещу Германия.

Главата на 5-милионната Католическа църква в Украйна, архиепископ Святослав Шевчук, също отхвърли призива на папата. "Украйна е ранена, но не и победена! Украйна е изтощена, но стои и ще устои! Повярвайте ми, никой няма и идея да се предава", подчерта той.

Още: Никаква капитулация пред Злото: Критики за призива на папата Киев да вдигне "белия флаг"

Зеленски призова за изтегляне на всички руски войски и възстановяване на постсъветските граници на Украйна. Кремъл изключва участие в преговори при условия, поставени от Киев.

Папата на няколко пъти разгневи украинските официални лица по време на войната, включително с миналогодишния си призив към руските младежи да се гордеят, че са наследници на царе като Петър Велики, който президентът Владимир Путин дава за пример, за да оправдае действията си в Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com