Унгария и Полша ще търсят правата си в съда заради новата финансова политика на ЕС

1439
Унгария и Полша ще търсят правата си в съда заради новата финансова политика на ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver

Още преди месеци двете държави попречиха на приемането на многогодишната финансова рамка на ЕС заради идеята, която стана факт в края на 2020 г. Това обаче стана чрез известен компромис, за да може все пак Варшава и Будапеща да дадат зелена светлина за приемането на нужния бюджет. Припомня, че за одобрението му (според законодателството на ЕС) всички държави трябва да дадат своето съгласие.

Новият механизъм влезе в сила през януари. Според него финансирането може да бъде намалено чрез квалифицирано мнозинство от държавите в блока. Засегнато по този начин може да е финансирането както от многогодишния бюджет на ЕС, така и от фонда за възстановяване от пандемията, пише Фрогнюз.

Унгария и Полша обаче се надяват, че той никога няма да влезе в употреба. Днес двете държави официално предприеха правни стъпки пред Съда на Европейския съюз в опит да оспорят законността на механизма, пишат от брюкселското издание “Politico”.

Салвини работи с унгарци и поляци за нова фракция в Европейския парламент

Лидерът на партия "Лига" Матео Салвини заяви, че работи с "поляци и унгарци за сформиране на нова фракция в Европейския парламент", пре...

"Левицата отиде твърде далеч като започна атака срещу Унгария в разгара на пандемията. Ние отблъснахме тази атака и успяхме да защитим интересите на Унгария по отношение бюджета на ЕС. Незаконното обаче не може да остане ненаказано. Не може да оставим това европейско законодателство в сила, защото то сериозно нарушава правната сигурност. Това е причината да оспорим тази условност пред Съда на ЕС, както обещахме миналата година заедно с Полша", заяви категорично министърът на правосъдието в Будапеща Джудит Варга в публикация във Facebook.

Позицията на Унгария и Полша е еднозначна - механизмът таргетира именно двете държави, след като европейските институции обвиниха Варшава и Будапеща в подкопаване на демократичните принципи и върховенството на закона. ФрогНюз припомня, че България няколко пъти бе спомената като потенциална държава, която да се присъедини към “черната двойка”. Страната ни получи критики в доклада за върховенството на закона, изготвен от ЕК, а после резолюция, гласувана и приета в Европейския парламент, направи същите констатации. Възможно е страната ни да бъде засегната от същия механизъм.

Унгария и Полша, очаквано, отричат обвиненията на Европа. Но привържениците на новата мярка, като Европейската комисия и мнозинството от членовете на ЕП са категорични, че страните, които получават пари от Брюксел, трябва да зачитат ценностите на Общността. Казано с други думи - щом Полша и Унгария следват принципите на ЕС, значи няма от какво да се страхуват.

Припомняме още, че механизмът стана факт чрез постигането на политически компромис. Според него, ако налице е оспорване на мярката, ЕК ще излезе с окончателни насоки, едва след като Съдът на ЕС излезе с решение. Именно това накара Унгария и Полша в крайна сметка да одобрят многогодишния бюджет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Факт е първата директива в ЕС за правата на работещите през онлайн платформи

Не искал руски паспорт: 88-годишен украинец избяга от окупирания Донецк с една раница на гръб

Руски заплати и отгоре, но няма лекари, учители, инженери в окупираните украински земи

"Мръсното бельо" на арестуван за корупция заместник на Шойгу бързо излиза: Живеел като герой от "Майстора и Маргарита" (ВИДЕО)

"Герой" от "спецоперацията": Бивш наемник на "Вагнер" влиза в затвора за жестоко изнасилване и убийство

Великобритания ще предаде на Украйна за първи път високоточни бомби с лазерно насочване

250 евро великденски добавки за пенсионерите с ниски доходи в Кипър

Съд, ако здравето ти е увредено от мръсен въздух: ЕС напредва с нов закон

Фон дер Лайен с драматично изказване за войната в Украйна и бъдещето на ЕС

Разследват за корупция съпругата на испанския премиер

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа