Унгария иска автономия за гражданите си извън страната

18929
Унгария иска автономия за гражданите си извън страната
Снимка: Getty Images / Guliver

Унгария ще иска автономия за етническите унгарци, живеещи извън нейните граници в Централна Европа, включително в Украйна, и ще защитава правата си в Европейския съюз, заяви днес унгарският министър-председател Виктор Орбан.

Той беше официално утвърден от парламента за премиер на Унгария за втори пореден мандат, каза, че етническите унгарци подкрепят неговите политики за обединение на нацията извън границите.

Виктор Орбан запази коституционното мнозинство

Управляващата в Унгария дясноцентристка паритя ФИДЕС на премиера Виктор Орбан запази конституционното си мнозинство в парламента след...

Предишното му правителство даде гражданство на етническите унгарци в съседни страни малко след началото на своето управление през 2010 г.

„Ние смятаме унгарския въпрос за европейски въпрос", заяви Орбан в първата си реч пред парламента след своето преизбиране.

„Унгарците, които живеят в Карпатския басейн, имат право на двойно гражданство, на общностни права и на автономия", каза той. Според него въпросът с етническите унгарци е особено актуален заради ситуацията в съседна Украйна, където живеят около 200 хиляди етнически унгарци, които имат право на унгарско гражданство и на самоуправление.

„Това е нашето ясно очакване от формиращата се сега нова Украйна", каза Орбан, като добави, че Унгария подкрепя новото правителство в усилията му за изграждане на демократична Украйна.

ОССЕ: ФИДЕС беше облагодетелствана от медиите и Изборния кодекс

Консервативната партия ФИДЕС на унгарския премиер Виктор Орбан, която вчера спечели изборите, беше облагодетелствана от медиите и Изб...

Много унгарци днес разглеждат Трианонския договор от 1920 г. като национална трагедия, защото той е отнел две трети от територията на страната и е оставил милиони етнически унгарци в сегашните Румъния, Словакия, Украйна и Сърбия.

Орбан никога не е предлагал Унгария да си върне загубените територии, но неговите действия тревожат правителствата на някои съседни страни.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com