Юнкер към британците: Вън е вън

1617
Юнкер към британците: Вън е вън
Снимка: Getty Images/Guliver

Британските политици и гласоподаватели трябва да знаят, че след референдума за членство в ЕС няма да има каквито и да било преговори. Вън е вън. Такава категорична позиция изрази председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред журналисти в Брюксел, предаде AFP.

По горещата тема Brexit се изказа и държавният глава на Франция Франсоа Оланд.

Турция е за оставането на Великобритания в ЕС „при всички обстоятелства“

Турция подкрепи категорично оставането на Великобритания в Европейския съюз, ден преди провеждането на референдума за излизането от бло...

"Франция ще гледа на напускането на Великобритания на Европейския съюз като на необратимо. Това е бъдещето на ЕС, това е залогът. Brexit ще изложи Великобритания на много сериозен риск от загуба на достъп до единния пазар", каза той.

Германският канцлер Ангела Меркел също се надява британците да гласуват "за" членството. “Естествено, че аз бих желала Великобритания да остане в ЕС, но решението за това е на британските граждани“, каза тя след разговори с полският премиер Беата Шидло.

Междувременно доброволци от Париж намериха по-забавен начин да убеждават британците в ползите на ЕС. Те пристигнаха в Лондон, за да раздават любовни писма с призиви за оставане в общността.

Скупчени пред лондонската гара „Кинг крос”, 15-тина доброволци от операция ”Кроасан” раздават надписани на ръка картички с послания от французи. На една от картичките пише „И какво ще правите без френска целувка?".

Организаторите се надяваха в навечерието на референдума за членството на Великобритания в ЕС да раздадат пресни кроасани заедно с около 500 картички с поздрави от Града на любовта. Плановете им обаче бяха осуетени от британската полиция, която се позова на закони, които забраняват агитатори да раздават храна на гласоподавателите по време на предизборна кампания, защото това може да опорочи резултатите.

Организаторката Роза Ранкин-Джии каза, че идеята е била да се направи жест, контрастиращ с обичайния нахъсен дебат, в който премиерът Дейвид Камерън оглавява лагера на застъпниците на членството.

„Даваме си сметка колко язвителна беше кампанията и искахме да направим нещо радостно и добре подбрано, за да накараме хората да се усмихнат”, каза Ранкин-Джии.

Младата жена разказа, че на картичките френските податели пишат колко обичат британската ексцентричност и музика или какви са семейните им родословни връзки с британците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа