В Чехия: най-затлъстелите европейци с най-много жертви на Ковид-19

1286
В Чехия: най-затлъстелите европейци с най-много жертви на Ковид-19
Снимка: iStock/Guliver

Чехия е страната с най-много жертви на Ковид-19 в Европа на 100 000 души население. Официалната статистика на чешкото здравно министерство сочи, че до средата на март 2021 са починали общо 27 918 души от и с коронавирус. Всеки ден към тях се добавят поне по сто нови смъртни случая. "Действителният брой на жертвите навярно е поне с една трета по-висок от регистрирания", казва професор Ян Конвалинка, зам.-ректор на Карловия университет в Прага.

В същото време Чехия има относително добре развито здравеопазване и БВП, който е близък до средния за ЕС, в страната няма големи социални различия, а жизненият стандарт е вторият най-висок сред посткомунистическите държави в Европа. Защо тогава там умират толкова хора от Ковид-19?

Повечето чешки експерти и анализатори обвиняват за това катастрофално развитие популисткото правителство на олигарха Андрей Бабиш. "Докато другите страни обявяваха локдаун, в Чехия разхлабваха мерки. Така беше след лятната ваканция през миналата година, както и преди Коледа. А сега правителството отново смята да стори същото", заяви Вацлав Хоржейши, имунолог от Чешката академия на науките. За многото смъртни случаи от Ковид-19 са допринесли и слабият контрол над мерките срещу пандемията, недостатъчното тестване и все по-широкото разпространение на опасната британска мутация.

Чешкият външен министър очаква уволнение заради руските ваксини

Чешкият външен министър Томаш Петричек заяви днес, че очаква до края на деня да бъде отстранен от поста, след като миналата седмица не ...

Водещи по консумация на алкохол, цигари и марихуана 

Има обаче и експерти, които смятат, че големият брой на жертвите се дължи основно на нездравословния начин на живот на голяма част от чешките граждани. Страната заема първо място в света по консумация на бира на глава от населението (близо 200 литра годишно). Освен това Чехия е "лидер" в Европа по разпространението на марихуана сред младите хора. Страната е водеща и по броя на пушачите.

В сегашната пандемия неблагоприятно влияние оказва и друг фактор: 57% от жените и 71% от мъжете в Чехия са с наднормено тегло - по този показател страната заема първо място сред държавите от ЕС.

Научни изследвания, цитирани от "World Obesity Federation" (Международната федерация за изследване на затлъстяването), показаха още в началото на пандемията, че наднорменото тегло увеличава риска от смърт след инфекция с коронавирус.

"Бяхме шокирани да установим пряката зависимост между наднорменото тегло и броя на смъртните случаи от Ковид-19", каза тогава основният автор на доклада Д-р Тим Лобстейн пред вестник "Гардиън".

Чехия излиза от извънредното положение заради коронавируса

Извънредното положение в Чехия поради пандемията на коронавируса след 188 дни приключва днес, 12 април. Властите започнаха постепенно о...

В борбата срещу Ковид е важен всеки килограм 

Лекарите в Чехия се опитват да разясняват на хората тази опасна зависимост. "За съжаление ние сме първенци в Европа по броя на хората със затлъстяване. А 80% от приетите в болница пациенти с Ковид страдат от затлъстяване или наднормено тегло", казва пред ДВ Ладислав Душек, ръководител на чешкия Национален институт за здравна информация и статистика.

"Хората с наднормено тегло са най-силно засегнати от пандемията", казва Мартина Вашакова, ръководителка на клиниката за белодробни заболявания към университетската клиника в Прага. "Дори онази степен на затлъстяване, която в Чехия е "в рамките на нормата", всъщност е опасна. Големият корем при мъжете и жените крие значителен риск", казва Вашакова. "Пандемията започна още преди една година. Всеки един с наднормено тегрло имаше възможността да свали няколко килограма, за да намали риска от тежко протичане на Ковид-19. Но вместо това установявам, че хората са стресирани и дори напълняват още", казва Мартина Вашакова.

Според експерта по проблемите на затлъстяването Йожеф Купка, особено неблагоприятно се отразява това, че мерките срещу пандемията не дават възможност за спортни занимания на закрито, а в същото време консумацията на алкохол расте, както и броят на хората с наднормено тегло. "Със затлъстяването силно расте рискът въобще да се разболееш от Ковид-19. А когато един затлъстял човек се разболее, рискът да бъде приет в болница също е по-голям. А когато веднъж вече си постъпил в болница и си с наднормено тегло, рискът да попаднеш в интензивното отделение, е още по-висок", казва той.

След разхлабването на мерките в средата на април чехите ще имат повече възможност да спортуват на открито. Местните лекари са категорични: в битката срещу коронавируса е важен всеки килограм.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Крим, дроновете срещу руски рафинерии и руските доброволци: Грижите за Путин (ВИДЕО)

Аварийно кацане на самолет в Родос

Измислени гласове и мъртви души за Путин: Примери да искаш (ВИДЕО и СНИМКИ)

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Полша и Германия ще създадат танкова коалиция за Украйна

Зеленски: Жизненоважно е бързото решение на Конгреса на САЩ за помощта за Украйна

Взривове в Белгород, гори завод за ракетни двигатели (ВИДЕО)

Германия няма да признава Путин за президент на Русия, хутите го поздравиха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа