В Германия почват експеримент - не работиш, но получаваш пари да живееш

17921
В Германия почват експеримент - не работиш, но получаваш пари да живееш
Снимка: iStock

За три години 122 души ще получават 1200 евро на месец. Те могат да правят каквото си искат. В замяна трябва само да отговарят на въпроси за научно изследване, съобщава "Дойче Веле", цитирана от БГНЕС.

Повече от два милиона души кандидатстваха за участие в проучването и в крайна сметка бяха избрани само 122. От 1 юни 2021 г. те получават 1200 евро на месец за три години. Това е част от пилотен проект, който има за цел да изследва ефекта от безусловния основен доход (ИБП).

Европа обмисля безусловен базов доход

Какво би станало ако никой не трябваше да се притеснява за това какво е необходимо, за да оцелее? Това е въпросът, който мнозина задава...

Участниците не трябваше да показват никакви документи и могат да работят в бъдеще както желаят. Късметлиите нямат никакви задължения към дарителите, те трябва само да попълнят седем въпросника онлайн през трите години, които продължава проучването. Други 1380 души също ще попълват въпросници на всеки шест месеца, но няма да получават основен доход, а надбавка за разходи. Те бяха избрани на случаен принцип.

Парите идват от около 150 000 частни дарители. Участниците не трябва да декларират данъци за 43 200 евро, които ще получат през трите години. Ще бъдат дарени общо 5,2 милиона евро, финансирани от сдружение с нестопанска цел в Берлин.

Организаторите на „Моят основен доход“, както се казва споменатата асоциация, са убедени, че даването на пари на всички граждани без условия би решило много от проблемите на днешния живот. Например, хората не биха почувствали натиск, за да трябва да спечелят достатъчно пари, за да оцелеят. Хората биха били по-свободни, по-креативни и като цяло по-щастливи.

"Анализираме какво правят хората, когато имат материална сигурност в продължение на три години", казва директорът на изследването Юрген Шуп от Германския институт за икономически изследвания (DIW). "Харчат ли парите или ги спестяват като финансов резерв? Спират ли да работят или работят по-малко? Стават ли по-социални и даряват ли повече?"

Всичко това може да се определи в този велик експеримент, обяснява Шуп в германския бизнес подкаст на "Дойче Веле" "Хора и пазар". Промените в нивото на стрес дори могат да бъдат проверени, като се използват проби от коса от някои хора. Те могат да имат по-малък натиск благодарение на основния доход.

Финландия реши да спре даването на безусловен базов доход

Властите във Финландия взеха решение да закрият експерименталната програма за изплащане на безусловния базов доход, по която хиляди фин...

Идеологически пропуски

От години дебатът за безусловен основен доход е изключително идеологически. Основният въпрос е какво правят хората, когато не са принудени да правят нещо. Много хора го смятат за утопия за заблудените левичари, които искат да бездействат за сметка на обществото.

Защитниците, от друга страна, го виждат като решение на настоящи и бъдещи проблеми: например родителството, помощ в квартала и грижа за хората. Те също така твърдят, че моделите ще бъдат актуализирани и разработени за бъдеще, в което класическите работни места ще бъдат дефицитни поради нарастващата цифровизация и автоматизация.

Парите правят ли хората по-смели?

Шуп също се надява да постигне резултати по две теми, които са популярни сред хората с основни доходи: иновации и предприемачество: "Може би получателите на основен доход ще бъдат по-смели в решенията си, например когато стартират собствен бизнес или променят кариерата си", казва той

Беусловен базов доход - безусловна глупост

Проведеният в неделя (5 юни) референдум в Швейцария за въвеждане на т.нар. безусловен базов доход предизвиква сериозни реакции в Българ...

"Искаме да знаем" е мотото на пилотния проект. Майкъл Бомайер от асоциацията „Моят основен доход“ признава, че резултатите от изследването го изнервят. „Разбира се, този пилотен проект може също да покаже, че основният доход няма ефекта, който предполагаме“, казва той във видео на уебсайта на проекта.

Освен това има и други въпроси, на които проектът не може да отговори: как биха се променили цените, ако всеки получава основен доход? Дали болните или наистина нуждаещите се хора ще разполагат с по-малко пари, отколкото сега? Трябва ли да се повишат данъците за финансиране на основния доход?

„Нашето проучване по никакъв начин няма да реши всички въпроси за основните доходи“, признава Юрген Шуп, но с нетърпение очаква отговорите на ключовия си въпрос: „Какво правят парите с хората“?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Нападение с нож в училище в Уелс, има ранени

Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Факт е първата директива в ЕС за правата на работещите през онлайн платформи

Не искал руски паспорт: 88-годишен украинец избяга от окупирания Донецк с една раница на гръб

Руски заплати и отгоре, но няма лекари, учители, инженери в окупираните украински земи

"Мръсното бельо" на арестуван за корупция заместник на Шойгу бързо излиза: Живеел като герой от "Майстора и Маргарита" (ВИДЕО)

"Герой" от "спецоперацията": Бивш наемник на "Вагнер" влиза в затвора за жестоко изнасилване и убийство

Великобритания ще предаде на Украйна за първи път високоточни бомби с лазерно насочване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа