В Исландия ще заработи най-големият завод за складиране на въглероден диоксид под земята в камък

1600
В Исландия ще заработи най-големият завод за складиране на въглероден диоксид под земята в камък
Снимка: iStock/Guliver

Най-големият завод в света, който извлича въглероден диоксид директно от въздуха и го депонира под земята, трябва да започне да работи в сряда, съобщи компанията, която стои зад зараждащата се зелена технология, цитирана от Reuters.

Швейцарската стартираща компания Climeworks AG, която е специализирана в улавянето на въглероден диоксид директно от въздуха, си партнира с исландската фирма за съхранение на въглерод Carbfix, за да разработи инсталация, която изсмуква до 4000 тона CO2 годишно.

Това е еквивалентът на годишните емисии от около 790 автомобила. Миналата година глобалните емисии на CO2 възлизат на 31,5 милиарда тона, според Международната агенция по енергетика.

Директното улавяне на въздуха е една от малкото технологии за извличане на въглероден диоксид от атмосферата и се разглежда от учените като жизненоважна за ограничаване на глобалното затопляне, обвиняванo за причиняване на повече горещи вълни, горски пожари, наводнения и повишаване на морското равнище.

Заводът Orca, препратка към исландската дума за енергия, се състои от осем големи контейнера, подобни на тези, използвани в корабоплаването, които използват високотехнологични филтри и вентилатори за извличане на въглероден диоксид.

След това изолираният въглероден диоксид се смесва с вода и се изпомпва дълбоко под земята, където бавно се превръща в скала. И двете технологии се захранват от възобновяема енергия, получена от близка геотермална електроцентрала.

ООН: Нов рекорд на концентрацията на парникови газове

Концентрацията на парникови газове в атмосферата е достигнала нови рекордни нива миналата година, обяви днес ООН в предупреждение преди...

Директното улавяне на въздуха все още е нова и скъпа технология, но разработчиците се надяват да намалят цените чрез увеличаване на мащаба, тъй като все повече компании и потребители се стремят да намалят въглеродния си отпечатък.

В момента има 15 инсталации за директно улавяне на въглероден диоксид, работещи по целия свят, улавящи повече от 9 000 тона годишно, според IEA.

Американската петролна фирма Occidental в момента разработва най-голямото съоръжение за директно улавяне на този газ, за да извлича 1 милион тона въглероден диоксид годишно от открито в близост до някои от своите петролни находища в Тексас.

Climeworks, която наскоро подписа 10-годишно споразумение за закупуване на отстраняване на въглероден двуокис с голяма застрахователна компания Swiss Re , която също предлага абонаментна услуга, която позволява на потребителите да плащат за отстраняване на въглеродния диоксид чрез месечни плащания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com