X
 
 

В Италия ще има референдум за намаляване броя на депутатите

793 4
В Италия ще има референдум за намаляване броя на депутатите
Снимка: iStock/Guliver
Италия ще проведе референдум за конституционна реформа на 29 март, на който гражданите ще гласуват за намаляване на броя на депутатите в парламента, предаде ДПА.

Датата е била определена на правителствено заседание, се казва в официално комюнике.

Съгласно предложената реформа броят на членовете на Камарата на депутатите ще бъде намален от 630 на 400, а броят на сенаторите от 315 на 200.

Изглежда Салвини губи на местните избори в Северна Италия

Крайнодесният Матео Салвини е изправен пред нов политически неуспех, след като партията му "Лига" изглежда ще претърпи загуба от лявоце...

Намаляването на броя на депутатите в двукамарния парламент има подкрепата на Движението 5 звезди, което заявява, че става дума за историческа битка за премахване на привилегиите на често корумпирания политически елит в страната.

Лявоцентристката Демократическа партия, която също е част от правителствената коалиция, се съгласи да подкрепи реформата.

ДПА съобщава, че критици смятат този ход за популистки и че той няма да промени нищо, нито за спестяване на финанси, нито в борбата срещу привилегированите.

Според тях той няма да спомогне за слагане на край на блокажите, които са често явление в работата на италианския парламент, отбелязва ДПА.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 3 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Бялата бюлетина да получи статут на "Бяла виртуална партия". Колкото мандата спечели тази "Бяла" партия, с толкова мандата да се намали броя на депутатите. Ще останат около 30-40% депутатите в НС.
 • България загива ! 2 България загива ! преди 2 седмици Профил на трол?
  Държава, в която с капачки се купуват кувьози за новородените и с есемеси – дефибрилатори за болниците, е държава без управление. Държава, в която --- > ---а съдът – с 12 %, е територия без управление . Фактите са ясни, изводът също: България е без управление, България се руши, българската нация загива !
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Държава, в която парламентът се ползва с 8 % доверие !!! Има парламент, но няма Народно събрание, тъй като там са само търтеи, крадци и майстори на далаверите .
  : 1 !
 • В маймунарника 1 В маймунарника преди 2 седмици Профил на трол?
  Чета в Държавен вестник, че през 1934 год. е имало Народно събрание (не Парламент - Маймунарник), който е бил от 100 Народни представители (не Дупетати) и е заседавал на сесии ! Защо на сесии ? Ами защото са правени качествени закони (а не еднодневки) !