В Лион искат да премахнат месото от менюто в училищните столове

1301
В Лион искат да премахнат месото от менюто в училищните столове
Снимка: iStock/Guliver

Решението на зеления кмет на град Лион, признат от мнозина като кулинарна столица на страната, временно да премахне месото от менюто в училищните столове по време на пандемията от коронавируса предизвика голям политически спор във Франция, пише британският вестник The Guardian

Министри от кабинета обвиниха кмета Грегори Дусе в „идеологическо“ и „елитарно“ поведение, след като мярката, която се проучва и от няколко други града, включително Париж, влезе в сила в училищата в Лион в понеделник.

Трансплантираха за първи път две ръце от раменете

За първи път в света в Лион, Франция е извършена успешна операция за трансплантация на две ръце от раменете. Операцията се е състо...

Общинският съвет заяви, че решението за осигуряване на еднакъв безмесен обяд от четири ястия е било чисто практично, като каза, че правилата за физическо дистанциране изискват повече места за сядане в училищните столове и не може да се обслужват токова много деца за два часа, ако има избор на месни и вегетариански менюта.

Храната представлява приблизително една четвърт от въглеродния отпечатък на Франция и правителството разработва предложения за насърчаване на французите както да ядат повече местни продукти, така и да консумират по-малко месо, но с по-високо качество. Френският сенат миналата година препоръча по-зеленчукова диета, но главно за противодействие на нездравословното въздействие на бързата храна и храната за вкъщи. Има и предложения за награждаване на производителите на месо с ниски емисии.

Но съпротивата срещу всякакви предложения за намаляване на консумацията на месо ще бъде ожесточена от мощното земеделско лоби във Франция. Решението от Лион беше посрещнато с протести под формата на трактори, крави и кози, дефилиращи пред кметството. Плакатите гласяха: „Месо от нашите полета = здраво дете“ и „Спирането на месо е гаранция за слабост срещу бъдещи вируси“.

Общинският съвет на Лион обеща, че столовите отново ще предложат опция за месо, веднага щом ограниченията бъдат облекчени и учениците имат повече време за ядене, като също така посочи, че временните менюта не са вегетариански, а съдържат риба и яйца и че предишният кмет на десницата , Жерар Коломб, направи същата стъпка по време на първата вълна от Covid-19 миналата пролет, предаде агенция Фокус.

Дусе заяви, че яде месо и отрече, че се опитва да принуди към вегетарианство децата от града. „Важното е да предлагате топло ястие на седящо място за всички деца“, каза той пред френската телевизия. „Това е Лион, столицата на гастрономията. За нас вкусът също е от съществено значение. "

Гарата в Лион е евакуирана, един човек е арестуван

Полицейска операция е в ход на жп гара Part-Dieu в Лион, Франция, съобщи местната полиция в четвъртък. Един човек е арестуван и гарата ...

Но това не попречи на някои министри от френското центристко правителство да скочат върху решението. „Това е абсурдно от хранителна гледна точка и скандал от социална гледна точка“, заяви министърът на земеделието Жулиен Денорманди пред френското радио.

„Нека спрем да поставяме идеологията в чиниите на нашите деца“, написа Денорманди в „Туитър“. „Нека просто им дадем това, от което се нуждаят, за да растат добре. Месото е част от него." Той каза, че е поискал от префекта на региона, назначения от държавата висш местен служител, да отмени решението на кмета.

Консервативният министър на вътрешните работи Жералд Дарманен също се прицели в „скандалната идеология“ на градския съвет на Лион, описвайки решението като „неприемлива обида за френските фермери и месари“.

Дарманен заяви в „Туитър“, че е „ясно, че морализаторските и елитарни политики на Зелените изключват хората с ниски доходи. За много деца училищната столова е единственото място, където те могат да ядат месо ”.

В редките прояви на несъгласие в кабинета обаче министърът на околната среда Барбара Помпили заяви при посещение в училищна столова в понеделник, че училищата трябва да предлагат ежедневна вегетарианска опция за меню и нарече дебата в Лион „праисторически“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нов руски удар остави част от Одеса без ток, поразени са десетки сгради (ВИДЕО и СНИМКИ)

Заради прах от Сахара: Небето в Гърция стана оранжево (ВИДЕА)

Сунак и Туск доволни от партньорството си в НАТО

Забрана за използване на изкуствен интелект: Британец генерира повече от 1000 неприлични снимки на деца

Макрон: Косово да създаде Асоциацията на сръбските общини

Редом до поразените рафинерии: Ударен е и руски военен завод в Липецк (ВИДЕО)

Руският език отпада като втори в училище в Латвия

Украйна атакува, руски петролни рафинерии горят (ВИДЕО)

Зеленски се зарадва бурно: Нямам търпение за следващите оръжия от САЩ

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа