В Унгария затварят театри, стадиони и библиотеки заради енергийната криза

3760
В Унгария затварят театри, стадиони и библиотеки заради енергийната криза
Снимка: Getty Images

Растящите сметки за енергия принудиха Унгария да затвори през зимата библиотеки, театри, плувни басейни и дори новите си футболни стадиони, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Модерните терени - символи на 12-годишното управление на десния националист премиерът Виктор Орбан - са сред дългия списък от сгради, които вече не могат да се справят с нарастващите цени на енергията.

Въпреки че е един от най-богатите градове в страната, Секешфехервар е един от многото, които затварят своите музеи, библиотеки и театри. Новият му градски стадион с капацитет 14 000 души също свали капацитета си този месец, за да спести разходи, заяви кметът Андраш Цер-Палкович.

"Обществените пространства са това, което прави един град. Никой не беше щастлив от мерките, но прие, че те са необходими", заяви пред АФП Цер-Палкович, член на управляващата партия "Фидес" на Орбан.

Следващите мачове от унгарската лига са в края на януари, така че не се е налагало да се отменят футболни срещи заради затварянето на стадиона. Местният ФК "Фехервар", който обикновено тренира на стадиона през зимата, може да използва други терени в града.

"Професионалната работа на ФК "Фехервар" не е особено засегната от драстичното решение за пестене на енергия", заявиха от клуба.

Цер-Палкович коментира, че планът е стадионът, построен едва през 2018 г., да отвори отново в средата на януари, като добави, че е поискал от лигата да пренасочи вечерните мачове през новата година, за да се спестят разходи за отопление на терена и прожектори.

МАЕ: Светът преживява глобална енергийна криза

Световната общност е изправена пред първата си глобална енергийна криза. Санкциите срещу Русия и ответните мерки ще имат големи последи...

"Не трябва да очакваме чудеса, можем да си помогнем сами със собствени мерки", каза той.

Театърът "Ворошмарти" в града пък ще затвори след представянето на коледната и новогодишната си програма и ще отвори отново през март, когато ще започне пролетният сезон, заяви неговият ръководител Янош Сикора. "Няма да седим отчаяни и да си мислим: "О, Боже, какво ще се случи", заяви Сикора, като добави, че докато театърът е затворен, актьорите ще намерят други места за репетиции.

Енергийната криза - ефект от войната в Украйна - оказва натиск върху националистическия премиер Орбан, който през последното десетилетие превърна ниските сметки за комунални услуги в своя основна политика. Инфлацията в Унгария достигна 21,6% през октомври, което е най-високото ниво от 1996 г. насам и третото най-високо в ЕС, по данни на Евростат. Въведеният от правителството ценови таван на основните хранителни продукти и горивата, целящи да спрат покачването на цените, доведоха до недостиг в някои магазини и бензиностанции. На фона на очертаващата се рецесия - БВП се сви с 0,4% през третото тримесечие - бяха спрени средства от ЕС на обща стойност над 14 млрд. евро поради опасения, свързани с корупция и върховенството на закона.

ОЩЕ: Орбан с изненадващо изявление: Украйна трябва да е суверенна, за да няма руска заплаха за Европа 

"Повишаването на сметките за енергия и още повече инфлацията засягат всички - въпросът е кого унгарците ще обвинят за тези икономически трудности", каза Андреа Вираг, директор по стратегията на базирания в Будапеща мозъчен тръст Republikon.

Енергиен експерт: Европа е заплашена от енергийна криза

Европа може да изпадне в енергийна криза заради недостиг на количества природен газ. За това предупреди в интервю за БНР енергийният ек...

Правителствена кампания с билбордове обвинява ЕС, като казва: "Санкциите на Брюксел ни съсипват", а правителственото проучване в "национално допитване", изпратено до домакинствата, поставя водещи въпроси, които също критикуват санкциите.

"Ясно е, че тактиката на унгарското правителство и на Орбан е да хвърлят цялата вина върху Брюксел", казва Вираг пред АФП. "Има някои изследвания, които показват, че огромна част от хората вярват на разказа на Фидес".

Предстои да се види колко бизнеси ще бъдат принудени да затворят окончателно през следващите месеци. Докато индустриалният град Секешфехервар е сравнително богат, други общини, особено в по-бедните източни региони, са заплашени от фалит, ако не получат държавна подкрепа, според кмета Цер-Палкович.

Геза Дели, пенсионер, разхождащ се по главната улица на Секешфехервар, заяви пред АФП, че е съгласен със стратегията на кметството за намаляване на услугите, които се считат за несъществени. "Очевидно е, че има някои основни обществени услуги, които се нуждаят от подкрепа - най-вече образованието и здравеопазването. По-важно е лекарят да може да се погрижи за мен, отколкото да мога да отида на футболен мач", каза 72-годишният мъж.

ОЩЕ: Орбан се появи с шал на Велика Унгария с части от Румъния и Украйна: Колко успокоително за съседите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа