Ваксинационен сертификат за пътуване в ЕС - ето как ЕК предлага да стане

5048
Ваксинационен сертификат за пътуване в ЕС - ето как ЕК предлага да стане
Снимка: iStock

Европейската комисия официално предложи създаване на цифрово зелено удостоверение за улесняване на безопасното свободно движение на гражданите в рамките на ЕС по време на пандемията от COVID-19 (ваксинационен сертификат). Сертификатът ще представлява доказателство, че даден човек е бил ваксиниран срещу COVID-19, че с отрицателен резултат от признат тест за диагностициране на коронавирус или е преболедувал COVID-19.

Сертификатът ще бъде наличен безплатно в електронен формат или на хартиен носител. Ще включва QR код за гарантиране на сигурността и автентичността на удостоверението. ЕК ще създаде портал и ще съдейства на държавите членки да разработят софтуер, който органите могат да използват за проверка на всички удостоверения навсякъде в ЕС. Личните данни на притежателите на удостоверение не преминават през портала, и не се запазват от проверяващата държава членка. Удостоверенията ще бъдат достъпни безплатно и на официалния език или езици на издаващата държава членка и на английски език.

Препятствия пред въвеждането на ваксинационния паспорт

В Израел вече има „зелен паспорт”. Европейският съюз все още обсъжда цифров сертификат за ваксиниране. Председателят на Евр...

Държавите членки продължават да носят отговорност за решаването кои ограничения, свързани с общественото здраве, могат да бъдат отменени за пътуващите, но ще трябва да прилагат тази отмяна по същия начин за пътниците, притежаващи цифрово зелено удостоверение.

Зеленият дигитален сертификат ще обхваща три вида удостоверения — удостоверения за ваксинация, удостоверения за направен тест (NAAT/RT-PCR тест или антигенен тест т.е. бърз тест за антигени), и удостоверения за лицата, преболедували COVID-19. Специално за ваксинацията, според Politico, в проектопредложението на Брюксел е било предвидено държавите-членки сами да решават дали да признават пътуващ за ваксиниран с различна от одобрените в ЕС ваксини срещу коронавируса. На общоевропейско ниво, ще се спазва принципът за ваксиниран да се счита само този, който е ваксиниран с одобрена в ЕС ваксина, но отделните държави могат да правят изключения.

Удостоверенията се издават в електронен формат или на хартиен носител. И при двете версии ще е налице QR код, който ще съдържа необходимата ключова информация, както и цифров подпис, гарантиращ автентичността на удостоверението.

"Цифровото зелено удостоверение няма да бъде предварително условие за свободно движение и няма да води до дискриминиране по никакъв начин", увери комисарят по въпросите на правосъдието Дидие Рейндерс.

Само съществена информация и защитени лични данни

СЗО против ваксионационен паспорт, даващ привилегии

Световната здравна организация не препоръчва въвеждането на специални паспорти за ваксинация, които биха предоставили каквито и да е пр...

Удостоверенията ще включват ограничен набор от информация като име, дата на раждане, дата на издаване, релевантна информация за ваксината/теста/преболедуването и уникален идентификатор на удостоверението. Тези данни могат да бъдат проверени само за да се потвърди или провери автентичността и валидността на удостоверенията.

Цифровите зелени удостоверения ще бъде валидни във всички държави — членки на ЕС, както и отворени за използване за Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Цифровото зелено удостоверение следва да се издава на граждани на ЕС и на членове на техните семейства без значение националността им. То следва да се издава и на граждани на държави извън ЕС, които пребивават в ЕС и на посетители, които имат право да пътуват до други държави членки.

Системата за "цифрово зелено удостоверение" е временна мярка. Тя ще бъде прекратена след като Световната здравна организация (СЗО) обяви края на извънредната ситуация в областта на общественото здраве, свързана с COVID-19.

Следващи стъпки

За да бъде готова системата преди лятото, предложението трябва да бъде прието бързо от Европейския парламент и от Европейския съвет.

Испания може да започне да използва ваксинационни паспорти през май

Испанският министър на туризма Рейес Марото заяви в сряда, че страната може да започне да използва ваксинационни паспорти през май, ког...

Успоредно с това държавите членки трябва да изпълнят рамката за доверие и техническите стандарти, договорени в рамките на мрежата за електронно здравеопазване, да гарантират навременното прилагане на цифровото зелено удостоверение, тяхната оперативна съвместимост и пълното съответствие със законодателството за защита на личните данни. Целта е техническата работа и предложението да приключат през следващите месеци.

ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ ЗА ДИГИТАЛНИЯ СЕРТИФИКАТ!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Когато самолетите са 1:30, а снарядите 1:10, нямаме шанс за победа: Зеленски

Над 200 екзотични животни загинаха след ужасяващ пожар в зоопарка в Крим (ВИДЕО)

Вторият след Путин посочи Украйна като виновна за атаката в "Крокус Сити Хол"

Не радар, а гевгир: Украинските дронове са сринали мощен руски радар за 100 млн.долара

Безшумна подводница собствено производство: Украйна скоро може да я има в арсенала си (ВИДЕО)

Ритат го паднал на земята: Скандал с полицейско насилие в Русия (ВИДЕО)

Унищожиха Триполската ТЕЦ, защото имахме 0 ракети: Зеленски

Рекорд от бягащи от задължителна военна служба в Русия

Австрийка намери глава на плъх в пакет замразени зеленчуци

Гори историческата фондова борса на Копенхаген (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com