Великобритания одобри и ваксината на AstraZeneca и Оксфорд

3973
Великобритания одобри и ваксината на AstraZeneca и Оксфорд
Снимка: БГНЕС

Великобритания одобри ваксината на AstraZeneca и Оксфорд, съобщава Skynews. Това е втората ваксина, одобрена от Обединеното кралство, след като контролният орган в страната първи в света даде разрешение за използването на продукта на Pfizer/BioNTech.

Разрешението е дадено от Регулаторната агенция по лекарствата и здравните продукти (MHRA).

Ваксината с кодово име AZD1222 е разработена в Оксфордския университет с подкрепата на британско-шведския фармацевтичен гигант AstraZeneca.

Оксфордската ваксина се основава на друг вирус, който е адаптиран да носи полезен товар от коронавируса.

Резултати от клинични проучвания показват, че той е до 90% ефективен за предотвратяване на COVID-19, като почти съответства на защитата от конкурентните проби Pfizer / BioNTech и Moderna.

Здравният секретар Мат Ханкок каза пред Sky News, че ваксината в Оксфорд ще започне да се въвежда от 4 януари и че ще помогне за "ускоряване" на ваксинирането на нацията.

Средна ефективност от 70% на Covid ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет

Компанията AstraZeneca заяви в понеделник, че ваксината срещу коронавирус, разработена съвместно с Оксфордския университет, постига сре...

В Европа ваксината няма да бъде одобрена скоро

Европейската агенция по лекарствата най-вероятно няма да може да одобри през януари ваксината срещу коронавируса, разработена от фармацевтичната компания AstraZeneca и Оксфордския университет, заяви заместник-директорът на агенцията Ноел Уатион, цитиран от Reuters.

В интервю за белгийския вестник Het Nieuwsblad той отбеляза, че производителите дори все още не са подали документи в Европейската агенция по лекарствата.

Европейските регулатори само получиха информация за ваксината, подчерта Уатион. "Дори не е достатъчно да издадем условно разрешение за търговия. Нуждаем се от допълнителна информация за качеството на ваксината. След това компанията официално трябва да подаде документи", обясни той.

"Дяволът е в детайлите", коментира имунологът в Imperial College London проф. Алтман. Според него малка е вероятността ваксината да бъде одобрена през януари в ЕС.

Оксфордската ваксина със стабилен имунен отговор при по-възрастните

Първите резултати от ваксината срещу Covid-19, разработена от Оксфордския университет съвместно с фармацевтичната компания "AstraZeneca...

Какво знаем за ефективността на ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет?

Университетът в Оксфорд и британско-шведският консорциум AstraZeneca станаха първите производители на ваксини за Covid-19, които публикуваха резултатите от клиничните изпитвания на последния етап, още на 8 декември.

Проучването, публикувано в уважаваното медицинско списание "The Lancet“, потвърждава, че ваксината действа средно в 70% от случаите, с ефикасност от 62% за тези, които са получили две пълни дози, и от 90% при тези, които са получили половината от пълна доза. Тази ваксина се разработва от молекулярни биолози и лекари от Националния здравен институт на САЩ и Оксфордския университет, водени от Сара Гилбърт. Основата за нея е вирусната ваксина ChAdOx1-MERS, която британски учени създадоха за борба с близкоизточната треска MERS, близък роднина на новия тип коронавирус SARS-CoV-2. В статията учените публикуваха резултатите от експерименти, проведени в Бразилия, Южна Африка и Великобритания през последните шест месеца - от края на април до ноември тази година. Общо в експеримента са участвали 23 700 души. Половината от тях са получили две дози от истинската ваксина, а другата половина са получили плацебо или ваксина срещу менингит. Учените наблюдавали здравето на доброволците както по време на самата ваксинация, така и през следващите три месеца след нея. "Доказахме, че аденовирусната ваксина срещу коронавирус, чиито аналози се използват за защита на други заболявания от 2009 г., е високо ефективна и може да се използва за борба с епидемията", каза Гилбърт.

Оказва се, че отрицателни странични ефекти от приемането на AZD1222 се появяват само при трима участници в експеримента. В същото време по-голямата част от доброволците са придобили имунитет срещу новия тип коронавирус. Все пак остава неясно колко дълго продължава защитата срещу COVID-19. Но първите българи, ваксинирани с руската ваксина "Спутник V", която също е векторна, говорят за очакван имунитет от поне 2 години.

В последните дни се появи и новината, че британски и руски учени ще комбинират ваксината на компанията "AstraZeneca" и руската разработка "Спутник V", за да установят дали защитата от COVID-19 може да се подобри. Първоначално изпитанията ще се проведат извън Русия и ще включат хора над 18 години. Смесването на две ваксини би могло да доведе до по-добър имунен отговор. От британско-шведския консорциум заявиха, че изследват комбинации от различни аденовирусни ваксини, за да установят дали защитата от COVID би била по-надеждна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

F-16 е още по-близо: Украйна получи първия симулатор (ВИДЕО)

Започна ли второто руско настъпление към Харков: Ситуацията край града е много напрегната

Орбан напомни, че е с Путин: Унгария подкрепя китайския мирен план за Украйна

Папата отпуска 100 хил. евро в помощ на Бразилия

Руската точност е не само в бомбите: В Москва зарята за 9 май попадна право в тълпата зрители (ВИДЕО)

Без любов към родината: За 10 години - 10 пъти повече "изменници" в Русия (ГРАФИКА)

Морските дронове на Украйна са нанесли щети за 500 млн. долара на руския Черноморски флот

Китайската мафия е купила най-големия публичен дом в Европа: Ухае на корупция с трима политици

Байдън съсипа живота ми: Американката, която го обвини в сексуално насилие, потърси спасение в Русия

Путин пак показа: Трябва да бъде бит здраво, за да има мир (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com