Великобритания с нов лозунг срещу коронавируса - не "Остани вкъщи", а "Бъди нащрек"

8189
Великобритания с нов лозунг срещу коронавируса - не "Остани вкъщи", а "Бъди нащрек"
Снимка: Getty

Британското правителство промени лозунга на кампанията за борба с коронавируса от „Остани вкъщи“ на „Бъди нащрек“, съобщи премиерът Борис Джонсън на личния си профил в социалната мрежа Twitter, цитиран от РИА Новости.

Очаква се в неделя вечер премиерът да направи телевизионно изявление, в което ще представи план за постепенното смекчаване на карантината, въведена от 23 март заради коронавируса. Мерките, обаче, ще бъдат разхлабени много леко.

"Всеки е важен за това да поставим вируса под контрол, като спазваме правилата и не намаляваме своята бдителност ... Ако някой в ​​дома ви има симптоми, всички трябва да се изолирате", се казва в съобщението на Борис Джонсън.

Междувременно британското правителство оповести списък с ключови препоръки, които по същество напомнят вече въведените такива.

"Останете вкъщи колкото е възможно повече. Работете дистанционно от домовете си, ако е възможно. Ограничете контактите си с други хора. Ако излизате навън, дистанцията трябва да бъде поне два метра. Мийте редовно ръцете си", съветва правителството.

Множество британци критикуват плановете на Джонсън да облекчи ограничителните мерки. Дори Никола Стърджън, премиерът на Шотландия, се изказа срещу отслабването на карантината.

Основните критики към Джонсън са, че е твърде рано за охлабване на мерките, след като броят на новозаразените, както и този на смъртните случаи, не намалява.

Европа намалява рестрикциите заради коронавируса

Над 4 милиона са заразените с коронавирус по света. Най-засегнатите държави в Европа продължават с отхлабването на мерките, а Южна Коре...

Идеята за премахване на карантината бе разкритикувана и от почти всички съюзи в страната, според които приоритетът в тази ситуация трябва да е е запазването на живота и здравето на хората, а стартирането на предприятия, транспорт и друг вид икономика, дори и при спазването на дистанция между хората, ще доведе до увеличаване на инфектираните. Освен това в редица области и индустрии, - например в обществения транспорт в час пик, е напълно невъзможно да се осигури социално дистанциране.

В събота Великобритания записа 31 хиляди починали от началото на епидемията до момента, докато през март оптимистичен сценарий на учените прогнозираше максимум 20 хиляди смъртни случая за цялата пандемия. Сега правителствените експерти прогнозират поне 100 000 смъртни случая до края на 2020 г., ако ограничителните мерки бъдат бързо разхлабени.

Очаква се от утре властите да премахнат едночасовото ограничение за спорт на открито, да разрешат магазините и градинските центрове да отворят врати, както и да оповестят график за поетапно отваряне на малките кафенета, заведения и магазини. Ще бъде въведена и петточкова цветна скала за заплахата от коронавирус, а текущото ниво ще бъде оценено като четвърто.

Вижте още:

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 10 май

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нова ракетна атака: Руснаците поразиха Черкаска област на Украйна

Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие": Унищожават милиони бутилки

Варшава е готова да помогне на Украйна да върне мъжете във военна възраст: Полското военно министерство

Песков като панаирджийска мечка: Весели жената на нарочен за най-корумпиран в Русия (СНИМКА)

Арести в Англия заради смъртта на мигранти

В Русия погребаха Зеленски и Байдън, Скабеева говори с гробовен глас за ракетите ATACMS (ВИДЕО и СНИМКА)

Политическа криза: Испанският премиер мисли за оставка

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа