X
 
 

Вероятността от адски жеги се увеличава 100 пъти

885 0
Вероятността от адски жеги се увеличава 100 пъти
Снимка: Getty
Вероятността от екстремни горещини в Европа се е увеличила с около 100 пъти в сравнение с началото на ХХ век, казаха германски природозащитници.

Германия се оказа на трето място в новата класация на световните държави по Индекса на глобалния климатичен риск (KRI) за 2018 г. Съответният доклад беше представен днес от германската екологична организация Germanwatch в Мадрид на Световната конференция на ООН за изменението на климата. Според проучването жегата и сушата са довели до смъртта на 1200 души в Германия, щетите от екстремно време възлизат на около 1,2 милиарда евро. Първите две места в класацията заеха Япония и Филипините.

Испанския премиер: Отричащите климатичните промени са шепа фанатици

Конференцията на ООН за климатичните промени бе открита в Мадрид в понеделник, след като бе преместена в испанската столица от Сантяго ...

В дългосрочен план бедните нации страдат най-много от природни бедствия. Между 1999 и 2018 г. според проучването най-засегнати са Пуерто Рико, Мианмар, Хаити, Филипините и Пакистан. Германия в дългосрочното класиране зае 17-ото място.

Над 12 хиляди екстремни метеорологични събития през последните 20 години доведоха до смъртта на повече от 495 хиляди души и причиниха щети на стойност над 3,17 трилиона евро. Вероятността от екстремни горещини в Европа се е увеличила около 100 пъти в сравнение с началото на ХХ век, казаха германски природозащитници.

Индексът KRI показва степента, в която отделните страни са били засегнати от екстремни метеорологични явления, по-специално горещина и урагани, както и наводнения и други природни бедствия. В същото време анализаторите вземат предвид както броя на жертвите, така и икономическите щети, произтичащи от подобни явления в съотношение с населението и БВП на страната. Germanwatch се основава на световно признатата база данни NatCatService, създадена от германската презастрахователна компания Munich Re, както и на данни от Международния валутен фонд.

Авторите на доклада подчертават, че събраните данни не позволяват да се направим пряк извод за това каква част от природните бедствия е пряко причинена от изменението на климата.

Борисов: Комините дали пушат в САЩ, Китай или Виетнам, атмосферата го донася и при нас (ВИДЕО)

"За страните с висок дял на въглища в енергийния им микс, каквато е България, Полша и други, преходът към климатична неутралност ще изи...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители