Виновниците за убийствата в Сребреница да бъдат привлечени към отговорност, призова Кери

6958
Виновниците за убийствата в Сребреница да бъдат привлечени към отговорност, призова Кери
Снимка: Gettyimages.com

В навечерието на 20-годишнината от трагедията в Сребреница държавният секретар на САЩ Джон Кери призова да бъдат привлечени към отговорност виновните за "бруталните престъпления срещу човечеството" - убийството на 8000 босненски мюсюлмани през 1995 година.

"Ние трябва да помним жертвите от Сребреница и всички жертви на войната - не само днес, но винаги", посочи Кери в специално изявление. Ръководителят на американската дипломация не назова тези събития "геноцид", макар че Вашингтон ги определи именно по този начин. Въпреки това, Съветът за сигурност на ООН в сряда не успя да приеме резолюция. В документа, изготвен от Великобритания, в съавторство със САЩ, получи 10 гласа "за", но Русия, като постоянен член на Съвета за сигурност наложи вето. Друг постоянен член на Съвета за сигурност – Китай, както и Венецуела, Ангола и Нигерия, се въздържаха.

Възпоменателните събития, посветени на трагичните събития в Сребреница, където по време на войната бяха убити 8000 босненски мюсюлмани, ще се проведат на 11 юли.

Според международната общност, около 8000 мюсюлмани са убити в Сребреница през юли 1995 г. при операция на босненската сръбска армия, водена от генерал Ратко Младич. Тогава повече от 30 хиляди души бяха депортирани. Обсадата на Сребреница и последвалите масови екзекуции на мъжката част от населението на града се смята за един от най-кървавите епизоди от войната в Босна и Херцеговина. Това клане е определено като "геноцид" от международното правосъдие, но босненските сръбски ръководители отказват тази формулировка, както считат, че такава резолюция ще разедини още страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com