Войната в Украйна: Украински данни за напредък на руснаците в Северодонецк и Славянск

8268
Войната в Украйна: Украински данни за напредък на руснаците в Северодонецк и Славянск
Снимка: Getty images

През изминалите часове руската армия има успехи в битката за Донбас. За това признава Генералният щаб на украинската армия в сутрешния си доклад във Фейсбук.

Руските успехи са в две направления – Северодонецк и Славянск. Украинците съобщават, че руски военни напредват към Орихове, явно в опит да намерят нова точка за форсиране на река Сиверски Донец и да успеят да обкръжат изцяло Северодонецк и Лисичанск. Ръководството на непризнатата Луганска народна република твърди, че украинските сили в Северодонецк са изцяло блокирани в химическия завод "Азот", но независимо потвърждение на тази информация, цитирана от руския информационен канал "Интерфакс", няма.

По отношение на Славянск, има щурмови действия на руснаците, които успешно се укрепват от северозапад в Богородица.

В дневния си анализ американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната специално обръща внимание на множеството материали в западни медии в последните 2 денонощия, в които представители на украинските власти говорят и предупреждават, че имат спешна нужда от западна подкрепа с артилерия и боеприпаси: Украйна свършва боеприпасите. Управлението на Порошенко ли е отговорно да няма резерви? Отделно, Институтът набляга на данни, че има пленени и предали се руски войници, "мобилизирани от частна военна компания", на които било казано, че ще работят като охрана, но били пратени на фронта в Луганск. Има украински данни и за отказ на руски военни да се бият заради големи загуби на хора в съответните части. Но Олексий Арестович, съветник на политическия кабинет на украинския президент Володимир Зеленски, вече предупреди, че "числата са ужасяващи", говорейки за загубите на украинската армия. В снощния си разговор с бившия руски депутат Марк Фейгин Арестович призна, че загиналите украински военни са около 10 000. Той обаче съобщи и, че успешно е ударено формирование от сирийски наемници. Отделно, Арестович обяви, че се проверява информация дали няма двама убити руски генерали, един от които отговорен за организация на незаконен референдум за присъединяване на Херсонска област към Руската федерация.

В редовното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия иска да унищожи всеки град в Донбас така, както направи с Мариупол: Хроники от Ада (ВИДЕО, 18+)

В посока Харков Русия увеличава силите си – има разположени още 10 тактически батальонни групи за седмица. Засега обаче там няма руска офанзива и дори обстрелът е лимитиран само в определени логистични точки, като оценката на украинското командване е, че много от новите части са формирани от други части, които са преформатирани заради големи загуби в личен състав.

При Херсон, руснаците продължават да изграждат защитни линии, явно заради напредък на украинската армия там и в подготовка за защита. Основно се правят КПП при Севернокримския канал, по който се доставя вода за окупирания Крим от река Днепър. Новината е в съзвучие с данни, че украинските сили са отблъснали с още 5-7 километра руснаците от Запорожието. "Мелитопол ще бъде освободен", каза кметът на града Иван Федоров, цитиран от Kyiv Independent.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа