Все повече западни оценки: Руската армия се проваля в Украйна

14862
Все повече западни оценки: Руската армия се проваля в Украйна
Снимка: Getty Images

В последната ежедневна оценка на Института за изследване на войната (ISW), американски мозъчен тръст, се казва, че южният пристанищен град Мариупол вероятно ще падне през следващите седмици заради интензивните руски атаки. Анализът на ISW установява, че руските сили не са постигнали значителен териториален напредък вчера, което съвпада с оценките на разузнаването на САЩ и Обединеното кралство.

Но военните експерти на ISW заключават, че "пълното разрушаване" на Мариупол и засилената атака към жилищните му райони може да доведе до неговата капитулация или евентуално превземане. Според мозъчния тръст украинските сили са нанесли сериозни щети на руските сили около Киев и са отблъснали руските операции в Харковска област.

Отбелязва се също, че противовъздушната отбрана на Украйна продължава да бъде ефективна, като само в сряда са свалени 10 руски самолета. По данни на украинското разузнаване Русия може да е изразходвала почти целия си запас от прецизни крилати ракети през първите 20 дни от инвазията си.

Междувременно военни кореспонденти съобщават за нисък морал сред сирийските наемници, включително за няколко случая на самонараняване, за да се избегне участие в сражения. Според украинското разузнаване много наемници виждат в разполагането си в региона възможност да дезертират и да мигрират в ЕС.

Ето накратко по-важното от последните часове:

Според военна оценка на Обединеното кралство непрестанните украински контраатаки и логистичните проблеми спират настъплението на Русия. Ситуацията на терен не се променя драматично и Украйна може да се сражава с Русия докрай, твърдят западни представители пред журналисти.

По оценки на Пентагона руското настъпление е замръзнало "из цялата страна по множество линии на осите".

Войната се ожесточава: Хиляди избити и масови гробове в Мариупол (ВИДЕО и СНИМКИ)

Южният украински град Мариупол може да бъде напълно заличен, преди да бъде превзет от руските нашественици. Бомбардировките стават все ...

Твърди се, че цивилни продължават да бъдат спасявани от руините на театъра в Мариупол, който според украинските власти е бил бомбардиран от Русия. Възможно е вътре да са се намирали между 1000 и 1200 души, съобщи заместник-кметът на града пред BBC.

Според областния управител на северния град Чернигов през последните 24 часа руските сили са убили най-малко 53 цивилни граждани. Нидерландските власти са замразили руски активи на стойност над 200 млн. евро (около 220 млн. долара) заради санкциите, свързани със ситуацията в Украйна, съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на ръководителя на холандската централна банка Клаас Кнот.

Руското министерство на отбраната обвини САЩ, че са разработвали инфекциозни болести в биолаборатории в Украйна с цел да ги разпространят в Русия, маскирани като природни огнища. Ръководителят на руските сили за радиационна, химическа и биологическа защита Игор Кирилов представи на брифинг в Москва документи, иззети по време на войната в Украйна, за които се твърди, че са с украински и американски произход.

Руските сили атакуваха театър с 1200 приютени души в Мариупол (ВИДЕО)

Руска бомбардировка е поразила драматичния театър в града, където са били приютени цивилни. Това заяви Сергей Орлов, заместник-кмет на ...

Според документите САЩ са провеждали експерименти в Украйна с вируси в рамките на проекти Р-382, Р-444 и Р-568, а един от ръководителите на тези изследвания е била ръководителката на офиса на Агенцията за намаляване на отбранителните заплахи (DTRA) към посолството на САЩ в Киев Джоана Уинтрал.

Звездата от "Терминатор" Арнолд Шварценегер призова Владимир Путин да прекрати "безсмислената" война в Украйна и нарече руснаците, които протестират срещу конфликта „моите нови герои".

"Украйна не е започнала тази война", заяви бившият губернатор на Калифорния в емоционално послание към народа на Русия и руските войски, публикувано в профила му в Twitter и други платформи.

"Днес се обръщам към Вас, защото в света се случват неща, които се крият от вас, ужасни неща, за които трябва да знаете", каза той в силното деветминутно видео, което беше със субтитри на руски език.

Още:новини на тема война-украйна (actualno.com)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Медведев: Имаме първото доказателство, че Запада взе решение да премахне Зеленски

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа