Русия обвини САЩ, че са разработвали патогени в Украйна

6068
Русия обвини САЩ, че са разработвали патогени в Украйна
Снимка: Getty Images

Руското министерство на отбраната обвини в четвъртък САЩ, че са разработвали инфекциозни болести в биолаборатории в Украйна с цел да ги разпространят в Русия, маскирани като природни огнища.

Ръководителят на руските сили за радиационна, химическа и биологическа защита Игор Кирилов представи на брифинг в Москва документи, иззети по време на войната в Украйна, за които се твърди, че са с украински и американски произход.

Украйна твърдо стои на позицията за признаването на границите й от 1991 г.

Президентът на Украйна не е променил становището си, че границите на страната му трябва да бъдат признати такива, каквито са били към м...

Според документите САЩ са провеждали експерименти в Украйна с вируси в рамките на проекти Р-382, Р-444 и Р-568, а един от ръководителите на тези изследвания е била ръководителката на офиса на Агенцията за намаляване на отбранителните заплахи (DTRA) към посолството на САЩ в Киев Джоана Уинтрал.

"По време на експериментите са били избрани шест семейства вируси, включително коронавируси, и три вида патогенни бактерии - причинители на чума, бруцелоза и лептоспироза, каза Кирилов, като се позова на документите. Тези патогени са избрани, защото имат естествени огнища както на територията на Украйна, така и в Русия, и използването им може да бъде прикрито като естествени огнища на болести", каза той, пише БГНЕС.

Освен това тези патогени и вируси са устойчиви на лекарства и имат бърза скорост на разпространение от животни към хора, отбеляза той. Кирилов заяви, че през 2018 г. жителите на Донецка и Луганска област в Украйна се сблъскали с епидемия от туберкулоза, причинена от нов резистентен щам. Повече от 70 души се заразили едновременно в селището Пески, като почти всички случаи доведоли до бърз фатален изход, по думите на Кирилов.

ОЩЕ: Руски експерт: Разработването на биологично оръжие в Украйна е умишлена лъжа

Той даде пример с избухването на епидемия от дирофилариоза - заболяване, предавано от комари - в украинския град Херсон през февруари 2018 г., в необичайно за появата на тези насекоми време на годината, последвано от посещение на представители на Пентагона в града през април 2019 г., където те се запознаха с резултатите от епидемиологичното разследване и копираха медицинската документация.

Война в Украйна: Ние тук треперим за тях, а те се радват за нас (ВИДЕО)

Повече от седмица под земята в Харков - 11 520 минути семейството на режисьора Борис Шустерман се укрива в специално убежище от руските...

"Това може да означава умишлено заразяване или случайно изтичане на патогена от някоя от украинските биологични лаборатории", каза Кирилов.

На 10 март руското министерство на отбраната заяви, че се е сдобило с документи, които показват, че спонсорирани от САЩ биологични лаборатории в Украйна са провеждали експерименти с проби от коронавирус на прилепи. Документите, получени от Русия, потвърждават, че тези биолаборатории са изследвали предаването на патогена от диви птици, пътуващи между Украйна и Русия, както и от други граничещи държави.

Заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд потвърди, че в Украйна има ръководени от САЩ лаборатории за биологични изследвания по време на изслушване в сенатската комисия по външни отношения на 8 март във връзка с войната на Русия срещу Украйна. "Киев и Вашингтон сега работят, за да предотвратят попадането на натрупаните там материали в ръцете на руските сили", каза тя.

Посолството на САЩ в София обаче излезе с официално становище по повод дезинформацията на Русия, свързана с биологични оръжия в Украйна. Украинските биолаборатории се намират изцяло под контрола на министерствата на здравеопазването и на земеделието на Украйна, заявиха от дипломатическата мисия. САЩ, от своя страна, са предоставили финансиране за реновиране и оборудване и за обучение на персонала за повишаване на безопасността като това е публично документирано.

ОЩЕ: Руски професор: Биооръжие в Украйна? Пълни глупости, истински позор (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа