Всеобща стачка в Каталуния, обявяването на независимост се отлага

8126
Всеобща стачка в Каталуния, обявяването на независимост се отлага
Снимка: Getty Images/Guliver

Първото заседание на каталунския парламент след проведения в неделя (1 октомври) референдум за независимост ще бъде проведено утре (4 октомври), но само за да бъде насрочена дата за следващата сесия. Така по същество реално заседание няма да има, пише The Times.

Припомняме, че премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон обяви преди плебисцита, че ако отговорът е "да", той е готов до 48 часа да обяви независимост на испанската автономна област. След приключване на референдума Пучдемон заговори за "няколко дни", през които да бъде задействана процедурата - с уведомяване на местния парламент за резултатите от гласуването и с гласуване в самия парламент. Ако Каталуния обяви независимост след гласуването, което Върховният съд на Испания обяви за нищожно, премиерът на страната Мариано Рахой може да задейства член 155 в испанската конституция, според който централната власт има право да отнема правомощията на автономните области и да осъществява директно управление от централното правителство. По този текст каталунският премиер Карлес Пучдемон е изправен пред арест по обвинение за подстрекаване към метеж, престъпление, за което законът предвижда присъда до 15 години затвор, информира Агенция "Фокус". Член 155 никога не е бил използван до този момент.

Протестиращи в Барселона замерят полицията с хартиени самолети

Студенти са излезли на улиците на Барселона в знак на протест срещу действията на полицията в деня на референдума за независимост на Ка...

Иначе днес (3 октомври) в Каталуния ще има всеобща стачка. Националистическите организации Каталунска национална асамблея и Omnium Cultural призоваха каталунците да се съберат в 12:00 часа местно време (бел. ред. - 13:00 часа българско време) пред сградите на кметства в градовете и селата, в които живеят, както и в предприятията, предаде БГНЕС.

В акцията ще участват и най-големите каталунски профсъюзи. Тяхното централно ръководство все пак заяви, че не подкрепя акцията, обявена от сепаратистките организации, тъй като това би означавало подкрепа на идеята за едностранно отделяне. Премиерът Пучдемон обяви, че подкрепя провеждането на стачката. „Тази стачка ще помогне да се подсили това, което направихме в неделя и ще направим в близките дни.

В Барселона градският транспорт почти няма да работи. Ще се осъществява само една четвърт от обичайните превози от 06:30 - 09:30 часа местно време и в другия пиков момент – от 17:00 – 20:00 часа местно време. Ще се осъществяват и само една трета от обичайните междуградски превози. Железопътната компанията Renfe спря 151 влака и скоростните влакове AVE. Ще бъде съкратена и работата на персонала на летищата. Единният оператор на летищата в Испания (Aena) препоръчва на пътниците да се обръщат към авиокомпаниите, за да уточнят разписанието и по-рано да планират как да стигнат до съответното летище.

Ще бъдат затворени някои от музеите, театрите, изложбените зали. Медицинските центрове ще отлагат прегледи с неспешен характер и планови операции. Университетите заявиха, че ще участват в стачката. Към нея се присъединяват и футболните клубове Барселона и Жирона.

Милиони бюлетини за каталунския референдум били отпечатани във Франция

Милиони бюлетини, използвани в каталунския референдум за независимост, са били отпечатани тайно във Франция и след това тайно са били ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Полша официално подаде заявка за приемане на ядрени оръжия на НАТО

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Руски зоопарк изпрати на фронта два пауна за "духовно успокоение" на военните (СНИМКИ)

Въоръжен с меч мъж вилня в лондонското метро (ВИДЕО)

Взривове и отравяния в България и Европа: Семейство руски нелегални шпиони е координирало всичко

ЕС разследва Фейсбук и Инстаграм за предизборна дезинформация

Ракета на Северна Корея е ударила Харков, твърдят експерти от ООН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа