Въпрос за милиарди - ЕК не назовава посредниците, договорили цените на ваксините срещу COVID

8778
Въпрос за милиарди - ЕК не назовава посредниците, договорили цените на ваксините срещу COVID
Снимка: Unplash

Европейската комисия отказва да разкрие имената на посредниците, които са договорили с фармакомпаниите цените на ваксините срещу COVID-19. Става дума обаче за милиарди евро публични средства и европейците имат право да получат достъп до тази информация. След няколко седмици разследване изданието Investigate Europe (ето кои са лицата на медията) все пак успя да повдигне завесата пред някои имена.

Когато пое титаничната задача да купува ваксини от името на ЕС, Комисията създаде управителен комитет, който да наблюдава търговете, припомня изданието. Всяка от 27-те държави членки е избрала свои делегирани представители. Също така на седем държави - Испания, Франция, Швеция, Германия, Нидерландия, Италия и Полша, бе поверена задачата да създадат съвместен екип за преговорите, който да работи директно с мултинационалните компании. Съответно техните посредници, заедно с генералния директор по здравеопазване на Комисията Сандра Галина се превърнаха в привилегированите лица да осъществяват контакт с лабораториите. Европейските граждани не са наясно кои са преговарящите от тяхно име. Въпреки че става въпрос за милиарди евро публични средства, ЕК отказва да съобщи техните имена, оправдавайки се, че това може да застраши преговорния процес.

"Подобен натиск може да повлияе или дори да застраши преговорния процес, който в момента е в ход. Нашата цел е да осигурим достъп до ваксини за всички и то на най-добрата цена", отговаря Стела Кириакиду, европейски комисар по здравеопазването, на парламентарен въпрос защо не се обявява кои са преговарящите.

Европейският парламент обаче е на различно мнение - имената следва да се оповестят. Преди няколко седмици депутатите приеха резолюция, призоваваща да бъдат съобщени имената на преговарящите, както и съдържанието на самите договори. По думите на Долорс Монсерат, да се държат в тайна тези данни само подхранва дезинформацията. "[Прозрачността] е основният елемент за подобряване и гарантиране на доверието, което обществото може да има в кампанията за ваксинация [...] и за да се оправдае системата за поръчки на ниво ЕС", посочи тя. В същото време петима евродепутати подадоха молба до Европейския съд да получат "прозрачен достъп до договорите".

"Обществеността има право да знае кой води преговорите от името на ЕС", каза и наблюдателят Оливие Хедеман от Обсерваторията за корпоративна Европа. Той предупреди, че това е задължително условие за оценка на потенциални конфликти на интереси.

В САЩ съдят 20 фармацевтични компании за измами дори до 1000% с цени на лекарства

Повече от 40 американски щати подадоха иск, с който обвиняват фармацевтични компании в заговор за изкуствено увеличаване на цената на о...

Investigate Europe припомня, че досега Европа е осигурила 4,6 милиарда дози ваксини, за население от 448 милиона жители. Тази прекомерна наличност може да се озове в кошчето, тъй като доставчиците са наложили клаузи, почти забраняващи препродажбата им. Фармакомпаниите междувременно увеличиха цените на ваксините си. Сега, според неофициална информация, Pfizer и Moderna таксуват една доза съответно за 19,50 евро и 25,50 долара, докато европейците са платили за първите поръчки съответно по 15,50 евро и 22,50 долара за доза. Тези цени са доста интригуващи, особено след като проучване на учени от Imperial College London показа, че производствените разходи за иРНК ваксините са между едва 1,18 и 2,85 долара за доза.

Въпреки опита на Брюксел да скрие имената на преговарящите, Investigate Europe успя да разкрие самоличността на някои от тях. Особено интересен е случаят с шведския представител Ричард Бергстрьом.

Бергстрьом е бил и единственият, съгласил се да отговори на въпросите на медията. Той е работил тридесет години във фармацевтичната индустрия, включително пет години начело на европейското лоби EFPIA. Бергстрьом обаче предпочита да не говори много върху тази част от биографията си като изтъква: „Беше много отдавна“ и добавя „Резултатите от работата ни доказаха, че сме добри преговарящи, но предпочитам да не говоря за себе си.“ В неговия профил в Linkedin може да се прочете, че той е координатор за ваксините за Швеция, главен партньор на Hoelzle Buri Partners Consulting (HBPC), управляващ директор на Bergström Consulting GmbH и главен съветник на Guardtime. Кои обаче са тези компании?

HBPC е базирана в Швейцария консултантска фирма, работеща за две големи фармацевтични лобита: VIPS в Швейцария и PhRMA в Съединените щати. Сред нейните членове са AstraZeneca, Johnson&Johnson, Pfizer и Sanofi – всички те имат договори с ЕС. Що се отнася до другата компания - Bergström Consulting GmbH, нейният главен изпълнителен директор е не друг, а Валтер Петер Хьолцле, който притежава HBPC и ръководи VIPS от дванадесет години. И накрая компанията Guardtime е специализирана в областта на дигиталната сигурност и нейният водещ продукт VaccineGuard е услуга за издаване на сертификати за ваксинация, използвани в Унгария, Естония и Исландия.

В допълнение към всичко това, Ричард Бергстрьом доскоро е бил и в компанията PharmaCCX, занимаваща се с разработването на решения за „улесняване на споразуменията и договорите между клиенти и фармацевтични компании." И това е било по времето, когато вече е бил в ролята на преговарящ за ЕС. В архивите все още се пази, че е бил едновременно „основен лобист за фармацевтичната индустрия в Европа“ и „координатор за ваксините за Швеция“ и това не изглежда да притеснява някого.

Шарков: Не е нормално лекари да са зависими от фармацевтични компании

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков коментира изнесените данни за обвързаност на медици с производители и дистриб...

Всички преговарящи от името на ЕС обаче са подписали декларация за липса на конфликт на интереси, припомня изданието. Връзките на Ричард Бергстрьом с мултинационални фармакомпании изглежда не са предизвиквали подозрение досега. И все пак по-рано през годината той попадна на прицела на медиите заради боравене с поверителна информация. Шведски журналисти разкриха, че Бергстрьом е препращал имейли с информация за преговорите от адреса си в министерството до личния си акаунт, хостван в Gmail. След като първоначално отрече да е извършил неправомерни действия, накрая той призна, че имейлите съдържат "класифицирани документи" и че "е трябвало да постъпи по друг начин".

Investigate Europe пише, че Ричард Бергстрьом не е престанал и до днес да препраща чувствителна информация в личната си пощенска кутия. Изданието е получило достъп до имейл регистър, обхващащ периода 14-27 септември 2021 г., през който той е препратил 47 съобщения до своя адрес в Gmail. За 16 от тях темата е била редактирана, което означава, че съдържанието им е считано за строго поверително от шведското правителство.

Ричард Бергстрьом предпочете да не коментира връзките си с фармацевтичната индустрия. Шведското правителство също не реагира.

Според Оливие Хьодеман от Обсерваторията за корпоративна Европа обаче очевидно е налице конфликт на интереси и Ричард Бергстрьом никога не е трябвало да участва в екипа на преговарящите. "Той е на същата идеологическа линия като Big Pharma и поддържа тяхната политика на монопол върху патентите", казва той.

Почти две години след началото на пандемията от COVID-19, Европейската комисия се готви да се изправи пред следващата глобална епидемия. През септември тя обяви стартирането на Европейския орган за реагиране при здравни кризи (HERA). Оглавявайки борбата срещу следващите вируси, тази нова организация ще има задачата да организира и доставката на ваксини. Остават опасенията, че прозрачността няма да е сред нейните приоритети. А тя ще разполага с бюджет от 6 милиарда евро, които ще бъде невъзможно да се контролират.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ако Украйна не устои, Путин няма да повтори същата грешка и ще се насочи ето накъде: Зеленски с прогноза

Летище в Дания е евакуирано заради сигнал за бомба (ВИДЕО)

Германия изпраща нова фрегата в Червено море на мястото на изтеглената "Хесен" (ВИДЕО)

След нощните атаки с дронове украинците продължават да побъркват Курска област: ВИДЕА на нови пожари

Зеленски забрани с указ достъпа до онлайн казината на украинските военни

Новият командващ армията на Дания пристигна в Киев за среща с генерал Сирски (СНИМКИ)

Не ни дават западно оръжие: Командирът на "Азов" пита докога ще се вярва на руската пропаганда (ВИДЕО)

Сателитите показват: Болезнени загуби за Русия след украински удари (ВИДЕО)

Масирана украинска атака с дронове: 50 свалени според Русия (ВИДЕО)

Търсят се соларни специалисти: Това е може би една от най-перспективните професии в бъдеще

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа