Върховната рада даде назад и отмени законите срещу протестите в Украйна

13582
Върховната рада даде назад и отмени законите срещу протестите в Украйна
Снимка: Actualno

Украинският парламент анулира официално девет от дванадесетте силно оспорваните закони срещу протестиращите, които доведоха до радикализиране на проевропейски настроените украинци, съобщи БГНЕС, позовавайки се на украинската национална телевизия.

361 депутати гласуваха за отменянето на тези закони, които бяха категорично разкритикувани от западните страни като посегателство срещу свободите. Против се обявиха само двама народни представители. Резултатът от гласуването беше посрещнат с аплодисменти.

След това пленарното заседание беше прекъснато до 14:00 ч. по Гринуич, когато депутатите трябва да разискват евентуална амнистия за участниците в протестните демонстрации, арестувани по време на ожесточените сблъсквания с милицията.

Въпросните закони предвиждаха присъди до 5 години затвор за участниците в блокадите на държавни учреждения, а също глоби или арести на демонстранти, носещи маски и каски, което и сега продължава при протестите в Киев.

Закон 38-79

Кличко не иска да е вицепремиер, Янукович обеща да отмени законите против протестите

Лидерът на партия „Удар” Виталий Кличко е отказал предложението на президента Виктор Янукович да стане вицепремиер по хума...

За движение в колона на повече от пет моторни превозни средства се отнемат книжките и самите МПС за две години.

За работа в информационни медии, които не са държавни, може да се наложи глоба и конфискуване на оборудване. С други думи - ако напишеш в Интернет, че си бил пребит, но нямаш лиценз за държавна информационна агенция, то влизаш в затвора. За участие в митинг с каска или с фирмено облекло – 10 дена арест. Издигане на палатков лагер и поставяне на звукова уредба на публично място – 15 дена арест. За скандиране срещу правителството може да влезеш до три години в затвора. Според тези текстове обвиняемият може да бъде осъден ефективно задочно, т.е. дори да не е в съдебната зала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com