X
 
 

Във Великобритания се засилва натискът да се знае какви са заплатите по полов признак

685 0
Във Великобритания се засилва натискът да се знае какви са заплатите по полов признак
Снимка: Getty Images/Guliver
Жените във Великобритания настояват за въвеждането на правила, които да задължават работодателите да им казват, ако заплатите на мъжете са по-високи, пише БГНЕС, по информация на Reuters.

Една от организациите, защитаващи правата на жените - Fawcett Society, поиска жените да получават информация дали мъжете в тяхната фирма взимат повече на Деня на равното заплащане. Това е датата, от която жените работят на практика безплатно до края на годината, заради разликите в заплащането с мъжете.

Без да иска или нарочно Горанов е подвел с данни, касаещи доходите в България?

Напълно неверни данни е предоставил финансовият министър Владислав Горанов в рамките на парламентарния контрол за броя на хората, запла...

"Едно и също заплащане за една и съща работа продължава да е само мечта за жената днес", казва изпълнителната директорка на организацията Сам Смитърс.

Във Великобритания има Закон за еднаквото заплащане. Той е приет през 1970 година и дава на жените правото да получават еднакви заплати с мъжете при една и съща работа. Но близо 50 години след приемането на закона, липсата на прозрачност във фирмите означава, че жените не знаят дали техните колеги от мъжки пол взимат повече от тях. По този начин те не могат да съдят работодателя си на базата на закона от 1970 година.

Проучване на Fawcett Society сочи, че 3 от всеки 10 жени нямат никаква представа колко получават колегите им от мъжки пол и дали правата им са нарушени. Също 3 на всеки 10 жени знаят колко получават мъжете на тяхното работно място.

Въвеждането на правила за известяването на жените дали получават по-малко е мярка, която среща широко одобрение сред британците, като 8 от 10 казват, че подкрепят идеята.

Средната заплата e 1 249 лв. за третото тримесечие на 2019-а

През третото тримесечие на 2019 г. средната месечна работна заплата e 1 249 лв. и намалява спрямо второто тримесечие на 2019 г. с 0.9%,...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Дневен хороскоп за 9 декември
Дневен хороскоп за 9 декември

Овен Този понеделник не бъдете прекалено претенциозни към останалите. Сега може да изиграете картите си добре, но не очаквайте същото от останалите.  Телец Днес...