Задържаният американски войник в Русия е бил примамен от приятелката си да отиде там (СНИМКИ+ВИДЕА)

2554
Задържаният американски войник в Русия е бил примамен от приятелката си да отиде там (СНИМКИ+ВИДЕА)
Снимка: iStock

Американски войник е задържан във Владивосток. Сержант Гордън Блек е заподозрян в „кражба, причинила значителни щети“, пише Свободна Европа. Блек има приятелка, която е рускиня от Владивосток. Запознали се и живели в Южна Корея, разделили се, а когато американецът дошъл в Русия, за да върне любовта си, бил арестуван.

Притеснената майка на американския войник задържан в Русия заяви в сряда (8.05), че синът й е бил „примамен“ там от рускинята, с която се виждал в Южна Корея повече от година, и че е задържан по скалъпени обвинения в кражба на около 100 долара от нея.

Мелъди Джоунс казва, че смята, че нейният син, щабен сержант Гордън Блек, е бил поставен в ситуацията от приятелката му, която тя идентифицира като Александра Вашчук. „Мисля, че тя го убеди да отиде там“, казва Джоунс в интервю от дома си в Шайен, Уайоминг. „Той искаше да я види за последен път, преди да се прибере у дома, и затова отиде там.“

Руснаците задържаха 34-годишния Блек по обвинения в кражба миналата седмица, след като той пътува от военната база в Южна Корея, където е бил разположен, до руския град Владивосток. Говорител на Министерството на отбраната казва във вторник, че армията разследва дали руските разузнавателни служби са се насочили конкретно към Блек.

Блек е опитен войник с 16 години служба, който е трябвало да пътува до Форт Кавазос, Тексас, за да започне нова задача, казват военните. Запитан защо Блек би рискувал да пътува до страна, където други американци са държани против волята си, Джоунс отговори с една дума – „Тя“. „Той се срещнал с нея в бара, където тя работи, и са били заедно, периодично, от около година и половина. Никога не съм я срещала лично, но съм говорила с нея през Messenger. Майчинският ми инстинкт ми подсказа, че нещо не е наред с нея.

Джоунс казва, че синът й, който е в процес на развод, „е добро момче със сладка, крива усмивка“. „Той също е добър войник“ и говори свободно руски, казва тя. Но Вашчук имаше някаква власт над него, според майка му.

Още: Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Видеа на Блек и Вашчук

Радио Свободна Европа откри TikTok акаунт на жена, която е публикувала няколко видеоклипа, на които е с Блек в Южна Корея през 2022 и 2023 г. Жената казва във видеоклиповете, че е живяла в Южна Корея от пет години.

Когато Блек каца във Владивосток, той е обвинен в „тайна кражба на собственост“ на лице, наричано „гражданин Т“ и е наредено задържане поне до 2 юли. Съдът потвърждава, че Блек ще бъде задържан поне два месеца. Джоунс казва, че синът й й е казал, че е бил в цивилно облекло, когато е бил изваден от самолета и е разпитван няколко часа.

Блек, който е израснал в малък град в южен Илинойс, се записва в армията като пехотинец през 2008 г. От октомври 2009 г. до септември 2010 г. той е служил в Ирак. Овен това е служил в Афганистан от юни 2013 г. до март 2014 г. Съвсем наскоро, Блек е назначен в Осма армия и е базиран в Кемп Хъмфрис в Южна Корея, който е най-голямата отвъдморска военна база на САЩ в света.

Още: Северна Корея реши съдбата на влезлия в страната американски войник

На 10 април Блек е „приключил военната дейност“ и са му дадени две седмици, за да стигне до Тексас. Настоящите насоки за пътуване от Държавния департамент съветват да не се пътува до Русия. Джоунс казва, че синът й й е казал, че планира да спре във Владивосток, преди да отлети за Тексас. „Бях притеснена дали ще замине, защото правителството там взима американците“, казва тя. „Казах му да не ходи. Бях по-притеснена дали ще отиде в Русия, отколкото когато беше в Ирак и Афганистан.“ Джоунс казва, че синът й й изпратил съобщение, след като бил задържан. „Последното нещо, което получих от него, беше „Не се тревожи за мен, добре съм“, казва тя.

Джоунс казва, че синът й я е посочил като негов контакт за спешни случаи и затова тя е получила обаждане от Държавния департамент, че той е бил арестуван от руснаците. Тя каза, че оттогава не се е чувала с никого и че не е сигурна дали жена му е поддържала връзка с военните. „Те имат дъщеря на шест и половина“, казва Джоунс. „И й липсва баща й.“

Службата на руското министерство на външните работи във Владивосток заяви, че задържането на Блек няма нищо общо с политика или шпионаж. Блек не е имал разрешение от Министерството на отбраната да посети Русия, нито има индикации, че е планирал да остане там, казва говорителят на армията Синтия О. Смит. Армията разследва дали задържаният американски войник е бил привлечен в Русия от разузнавателните служби.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Няколко хиляди парашутисти на НАТО с десант в Румъния (СНИМКА)

Заради високите цени: Държавните служители в Гърция излизат на протест

Русия може да е загубила и последния си носител на крилати ракети в Крим

Кой кого обиди: Испания отзовава посланика си в Аржентина

Великобритания дава ракети за ПВО и 1 млн. снаряда на Украйна

Лавров: Раиси беше надежден и истински приятел на Русия

Ватиканът въвежда по-строги правила кога явленията ще се признават за "чудеса"

Поразен Су-27 в руска авиобаза, обстрел по руски окупатори в Луганск (ВИДЕО)

Парадокс за руснаците при Харков: Какво ще жертват, за да пробият? Анализ на украински експерт (ВИДЕО)

Париж да разреши на Украйна да използва френските оръжия на руска територия, настояха френски депутати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа