Залужни: Убихме 10 000 руснаци при Авдеевка. Жестоки удари с дронове в Русия и Украйна (ВИДЕО)

12233
Залужни: Убихме 10 000 руснаци при Авдеевка. Жестоки удари с дронове в Русия и Украйна (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Измина един месец, откакто Русия тръгна в масирана атака срещу Авдеевка. За този месец, на това бойно поле са убити 10 000 руски войници, унищожени са над 100 руски танка, над 250 руски бронирани машини, около 50 руски артилерийски системи и са свалени 7 руски изтребителя Су-25. Такова обобщение прави главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал Валерий Залужни.

Само за изминалото денонощие, статистиката на украинския генщаб сочи 1130 убити руски войници по целия фронт в Украйна, 25 унищожени руска танка, 24 унищожени руски бронирани машини и 38 унищожени руски артилерийски системи. Сутрешната сводка на украинския генщаб сочи, че при Авдеевка е било най-горещо – там са отбити цели 35 руски пехотни атаки! А при Маринка, която се намира на 25-30 километра на юг от Авдеевка, са отбити още 18 руски пехотни атаки.

(КАРТА) В сутрешния обзор на популярния руски военен блогър и пропагандист Семьон Пегов изрично пише, че при Авдеевка няма значителна промяна на бойната обстановка. За сметка на това популярният руски военен телеграм канал "Рибар", който е основан от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, се хвали в снощния си обзор, че руснаците вече успели да пратят щурмова разузнавателна група в Степово (3 километра северозападно от индустриалната зона, която влязла в селото, но после отстъпила) – и че руската армия запазвала позициите си по жп линията към селото, до коксовия завод. Няма обаче хвалби, че заводът е превзет, а точно той е отправна точка за пробив от север в Авдеевка.

Още: Точка, от която няма връщане назад. Войната в Украйна стигна до фаза, която е безвъзвратна и жестока

Останалите направления на фронта

(КАРТА) Извън Авдеевка, руските военни блогъри гледат най-съсредоточено по източния бряг на река Днепър. За това направление Семьон Пегов пише песимистично – украиците успели да напреднат след атаки при Пойма (12 километра източно от град Херсон и 3 километра източно от Днепър), Песчановка (15 километра източно от град Херсон и 4 километра източно от Днепър) и Кринки (30 километра североизточно от град Херсон и 2 километра източно от Днепър). Целта е да се прекъсне пътят към Каховка, предупреждава Пегов. "Рибар" също признава украински напредък на юг от Кринки, но твърди, че руската армия го спряла – само че "ликвидацията на плацдарма на украинските въоръжени сили се усложнява от липсата на системи за радиоелектронна борба и противовъздушна отбрана, както и липсата на безпилотни самолети сред руските войски".

В западната част на Запорожието Пегов казва, че украинците са успели да изтикат от редица позиции руснаците при Върбово (18 километра югоизточно от Орехов, по направлението към Токмак и Мелитопол), както и при Новопокроповка (13 километра южно от Орехов). При Новопокроповка украинците са овладели подходи към пътя, водещ към Полохи, добавя Пегов. "Рибар" мълчи за този сектор на фронта – потвърдени промени на позиции с геолокализирани кадри засега няма.

Между чука и наковалнята: Русия е пред дилема за Днепър и Запорожието (ВИДЕО)

Същевременно, при Бахмут са отблъснати цели 18 руски пехотни атаки според сводката на украинския генщаб. Впечатление прави, че освен традиционните Клещеевка и Андреевка (7-10 километра юг-югозапад от Бахмут), се упоменава и Ивановско тоест още по-на запад, на 6 километра югозапад-запад от Бахмут. Има геолокализирани видеокадри, показващи руски напредък при гористата местност северно от Клещеевка – става въпрос за украински обстрел с касетъчни боеприпаси на нови руски позиции:

Има обаче геолокализирани видеокадри и то от руския военен блогър Борис Рожин на украински напредък при жп линията източно от Клещеевка. Свързани с руските ВВС руски телеграм канали уточняват, че макар руснаците да са изтикали украинците от определена местност при жп линията, то украинците имат други позиции при въпросната линия – препратки към твърденията има в библиографията на дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната). А в руската служба на BBC се появи материал с препратки към EurActiv и УНИАН от думи на украински военен, в който се говори как при Бахмут руснаците засилват употребата на дронове, за да вземат инициативата т.е. явно има възможност заради увеличени запаси.

Що се отнася до Купянск, там има лек руски напредък югозападно от Петропавловка (7 километра източно от Купянск) – геолокализирани видеокадри (18+) на украински обстрел по руската армия, в които се виждат и много убити руснаци, го показват.

Още: Пари за Украйна от замразени руски активи: 4 държави от ЕС бавят процеса

Война на дронове: Мащабна руска кампания, точна украинска

През изминалата нощ Русия изстреля общо 31 дрона клас "Шахед" по цели в Украйна, като са свалени 19 – това гласят данните от украинските ВВС. Обстреляни са Киевска област, Одеска и Днепропетровска област, Харковска, Полтавска, Сумска и Кировградска област. Всички изстреляни дронове по Киевска област са свалени, съобщава местната военновременна администрация. Тази сутрин обаче пак имаше обстрел по Киев, но няма данни да е успешен - с две ракети "Искандер", които са свалени в полето. Има щети по 5 жилищни сгради заради взривната вълна, пострадали хора няма. Отделно са изстреляни 1 противокорабна ракета "Оникс" от Крим по Одеска област, 1 управляема Х-31 и 1 зенитна управляваема ракета С-300.

Не така е Днепропетровска област. Там поне 2 "Шахед"-а са уцелили, а още 5 са свалени. Всичко това е на фона на факта, че от 6 ноември насам нямаше нито една руска атака с дронове, а говорителят на украинските ВВС Юрий Игнат коментира, че като цяло през септември и октомври руснаците атакуват с по-малко дронове и явно пестят за зимна кампания:

Същевременно в Русия се случиха 3 по-значими атаки. На първо място – атака с дронове срещу фабрика за взривни вещества в Котовск, Тамбовска област. Това е на около 380 километра от границата с Украйна:

Освен това – успешен удар пак с дронове е имало в Коломна, Подмосковието. Той е срещу "Конструкторно бюро по машиностроене":

За капак, в Рязанска област 19 товарни вагона са дерайлирали, като 7 от тях са превозвали минерални торове. Има данни, че преди катастрофата е чута експлозия тоест става въпрос за диверсия:

Още: Руски медии: При вчерашния удар по Скадовск са загинали 10 руски офицери (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В Холандия най-сетне се разбраха за правителство

6 приказки, които Путин разказва на руснаците - едно пропагандно сладкодумие

НАТО предупреждава Грузия за стъпка в грешна посока (ВИДЕО)

Появи се ВИДЕО от разпита на атентатора на Фицо: Ето какво каза той

Последни новини за състоянието на Фицо

Битката за Харков: Защо градът е изключително важен за Украйна във войната

Оперираха Фицо, лекарите се борят с тежък кръвоизлив

Глас от Словакия: Има и други заплашвани политици

Орбан и Вучич готови да посетят Фицо в болницата. Какво се знае за стрелеца? (СНИМКИ)

"Драконовите зъби" са поставени, задачите са изпълнени на 100%: Губернаторът на Харков отговори за укрепленията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа