Зам.-началникът на украинския Генерален щаб подаде оставка

14269
Зам.-началникът на украинския Генерален щаб подаде оставка
Снимка: Getty

Заместник-началникът на украинския Генерален щаб Юрий Думанский подаде оставка, предаде РИА Новости.

Думанский заяви, че не е съгласен с въвличането на военните в конфликта, който разтърсва страната.

„Това може да доведе до смъртта както на военнослужещи, така и на мирни граждани, което е недопустимо. Това е моята собствена позиция като гражданин и като ръководител, който отговаря за своите подчинени. Затова излизам в оставка”, заяви Думанский.

Виктор Янукович е съгласен на предсрочни избори, твърди полският премиер

Украинският президент Виктор Янукович е съгласен с провеждането на предсрочни избори през тази година. Това заяви полският премиер Дон...

Украинските сили за сигурност са употребили оръжие вчера, за да дадат възможност на невъоръжените си колеги да се изтеглят. Това съобщи УНИАН, цитирайки изявление на Службата за връзки с обществеността към Министерството на вътрешните работи на страната.

„Вътрешното министерство е съобщило, че силите за сигурност са били обстрелвани от снайперисти и радикално настроени демонстранти. За да могат невъоръжените милиционери да избягат от обстрела, на мястото са пристигнали въоръжени части”, поясниха от Службата.

Близо десет хиляди души се събраха тази нощ на площад „Независимост” в центъра на Киев. На специално изградената сцена излизат да говорят обществени лидери и координатори на Майдан, както и народни депутати.

Хора се бяха струпали и в района от Киевската градска администрация до стадиона „Динамо” на улица „Грушевский”.

Демонстрантите активно се занимават с вътрешни дела в „палатковия град”. Периодично на площада пристигат камиони, които доставят провизии, гуми и материали за укрепване на барикадите.

Синовете на Янукович пробвали да избягат от Украйна?

Наложените санкции от ЕС за управляващите в Украйна вече изглежда дадоха резултат, макар и косвен. Според съобщение на Twitter профила...

В същото време, в югозападния украински град Винница пред сградата на местното управление на Службата за сигурност, служители на реда са открили огън срещу протестиращи.

И до момента продължават преговорите за решаването на политическата криза в Украйна в администрацията на президента на улица „Банкова” в Киев продължават вече повече от шест часа. В преговорите участват президентът Виктор Янукович, лидерът на „Баткившчина” Арсений Яценюк, както и водачите на УДАР и „Свобода”- Виталий Кличко и Олег Тягнибок, както и европейските посредници- министрите на външните работи на Германия и на Полша- Франк-Валтер Щайнмайер и Радослав Шикорски.

По-рано вечерта Върховната Рада на Украйна подкрепи постановление, което предвижда прекратяване на огъня и изтегляне на силите за сигурност в техните бази. През нощта членове на крайнодясната групировка "Десен сектор" събориха паметник на Ленин в северния украински град Житомир.

В същото време, постановлението предвижда забрана за органите на реда да използват оръжие срещу протестиращите.

От сутринта на 18 февруари до вечерта на 20 февруари в района на безредиците в центъра на Киев към екипите за спешна медицинска помощ са се обърнали 571 пострадали, като 363 от тях са били хоспитализирани. От началото на сблъсъците са загинали 75 души, съобщи министерството на здравеопазването.

Европейският съвет наложи индивидуални санкции за украинските политици

Управляващите в Украйна няма да могат да използват авоари от свои сметки в банки, намиращи се на територията на Европейския съюз. Освен...

Премиерът на Полша Доналд Туск смята, че в Украйна има реална гражданска война.

Бившият украински премиер Юлия Тимошенко призова опозицията да не сяда на масата за преговори с Виктор Янукович и да иска отстраняването му от поста президент.

Реакцията на Запада не закъснява. Европейските външни министри се договориха за налагането на санкции, включително забрана за издаване на визи и замразяване на активи на отговорните за насилието в Украйна. Санкциите на ЕС срещу Украйна няма да влязат в сила на 21 февруари, тъй като за тяхното оформяне са необходими няколко дни, съобщи външният министър на Холандия Франс Тимерманс. Съветът на ЕС на ниво външни министри призова украинските власти да не въвеждат извънредно положение в страната и да не използват армията и въоръжените сили срещу активистите от Евромайдан.

Германският канцлер Ангела Меркел и американският президент Барак Обама се присъединиха към призива на руския държавен глава Владимир Путин за незабавно намиране на политическо решение на кризата, разтърсваща Украйна,

Самият Путин смята, че представителите на радикалното крило на опозицията са виновни за повишаването на насилието в Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа