Започва ли разпадът? Многохилядни протести в субект на Руската федерация (ВИДЕА)

23176
Започва ли разпадът? Многохилядни протести в субект на Руската федерация (ВИДЕА)
Снимка: iStock

Автономната република Башкирия (Република Башкортостан), която е субект на Руската федерация, се разбунтува.

Днес, 17 януари 2024 г., се проведе повторен митинг пред сградата на съда в град Баймак, който е много по-многочислен. Активисти призовават към акции на неподчинение в цялата република. Представителите на реда използват сила и сълзотворен газ срещу протестиращите. Още: Това не е нашата война: В Башкирия призоваха мъжете на борба за излизане от състава на Руската федерация

Повод и причини за протеста

Повод за протеста е присъдата на активиста Фаил Алсинов, който бе осъден на 4 години затвор. След произнасянето на присъдата Алсинов коментира, че не признава вината си и благодари на всички, които го подкрепят.

Още: Bild: За пръв път Зеленски говори за Путин с такава студена ярост

Телеграм-каналът "Украйна сегодня" съобщава, че Алсинов се е изказвал срещу участието на местните жители във войната в Украйна. Според руската пропаганда той е критикувал приемането на трудови мигранти от Средна Азия - Русия вече открито прибира нелегални мигранти за армията си. Формалният повод за присъдата - Алсинов нарекъл мигрантите "чернилки", но той отрича - защитата му твърди, че е имал предвид "обикновени, прости хорица": "Слава за Украйна" на Червения площад, Русия лови нелегални мигранти за войници (ВИДЕО)

Алсинов е арестуван по сигнал на президента на републиката Радий Хабиров. След обявяването на присъдата пред сградата на съда започват демонстрациите.

В протеста участват около 10 000 души, два пъти повече, в сравнение с митинга, който се проведе на 15 януари 2024 г. Хората скандират: "Свобода!" и "Фашисти!"

Още: Руски депутат: Русия ще воюва с всички бивши съветски републики, включително с Беларус

Известният башкирски активист Руслан Габасов, ръководител на Комитета на башкирското национално движение зад граница, призова протестите да продължат: "да започнат акции на неподчинение в цялата република." През 2020 г. неговата организация е обявена за екстремистка и той напуска Русия.

Хора от всички краища на страната

На протеста се събраха не само жители на Баймак, но и хора от други райони на републиката. Бившият редактор от "Эхо Москвы" Руслан Валиер припомня, че башкирите са свободен и принципен народ, който в името на справедливостта може да се обедини. Според него е трудно да се предскаже развитието на събитията, но властите не чуват хората и не е изключено изостряне на ситуацията.

Още: Взривоопасно: Призоваха башкирците, воюващи срещу Украйна, да се връщат в защита на родината си от руските сили (ВИДЕА) 

Забравени обиди

Още: Край на съветската епоха в Казахстан: Казахстанският президент иска десъветизация

Преди време политологът Абас Галямов подчерта, че народът помни обидите и ще предяви исканията си в най-неподходящия момент. Тъй като главата на републиката Хабиров е смятан за "ръка на Москва", негативизмът срещу него ще придобива все по-антимосковски и антипутински характер. Това е етнонационалистичен и сепаратистки протест, подобен на този, който доведе до разпада на СССР.

Взривоопасно: Призоваха башкирците, воюващи срещу Украйна, да се връщат в защита на родината си от руските сили (ВИДЕА)

Башкирия

Република Башкортостан, наричана също Башкортостан или Башкирия, е създадена на 20 март 1919 г. като Автономна Съветска Башкирска Република в състава на РСФСР. От 31 март 1992 г. Република Башкортостан влиза в състава на Руската Федерация. Заема площ от 142 947 км² (0,83 % от общата площ на Русия, 27-о място в РФ) и е разположена на границата между Европа и Азия. Влиза в състава на Приволжкия федерален окръг и Уралския икономически район. На 1 януари 2017 г. в републиката живеят 4 066 972 души (2,77% от населението на Русия, 7-о място в РФ). Столица е град Уфа. Разстояние от Москва до Уфа — 1519 км.

Резников към башкирите: Загинахте с хиляди в Украйна. Вървете си, Кремъл загуби

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа