Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засега Италия остава в еврозоната

18 май 2018, 13:25 часа • 1026 прочитания

Съвместната правителствена програма между италианското антиелитарно „Движение 5 звезди“, изготвена с крайнодясната лига, не посочва едностранно излизане от еврозоната и отхвърля политиката за строги икономии.

"Действията на правителството ще бъдат насочени към програма за намаляване на държавния дълг от 250 милиарда евро не чрез приходи, основани на данъци и строги икономии, а по-скоро чрез увеличаване на Брутния вътрешен продукт и чрез съживяване на вътрешното търсене", се казва в изготвения "Договор на правителството за промяна“.

Преди дни стана ясно, че проектоспоразумението за ново италианско правителство предвижда излизане от еврото, предоговаряне на европейски договори и опрощаване на 250 млрд. евро външен дълг. Несистемните партии бяха в непрекъснати преговори за създаването на следващото италианско правителство, след два месеца на политически блокаж заради неокончателни резултати от изборите през март, предаде БГНЕС.

Според информациите сред най-драстичните мерки в документа бе въвеждането на „правни и икономически мерки, които да позволят на страни-членки на ЕС да излязат от общата валута и да си върнат паричната независимост.”

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес