Защо и Русия ще се нуждае от план "Маршал" след войната

3297
Защо и Русия ще се нуждае от план "Маршал" след войната
Снимка: iStock

"От гледна точка на сегашното руско законодателство аз всекидневно извършвам углавни престъпления - дискредитирам руската армия и Русия", казва пред ДВ руският опозиционер Евгений Доможиров. Две години той е бил шеф на щаба на Алексей Навални във Вологда.

Доможиров вече от една година живее със семейството си във Варшава. В Русия го обвиняват в разпространяването на "фалшиви новини" за армията - заради публикации в Телеграм, критикуващи войната и руската власт. Опозиционерът продължава антивоенната си дейност в чужбина - публикува онлайн включително видеа и води свой отчет за загиналите във войната срещу Украйна жители на Вологодска област.

"Прави каквото искаш, но мълчи за войната"

"На 24 февруари 2022 година записах видео от Вологда, в което прогнозирах, че всичко ще свърши зле за Русия и че нашите момчета ще бъдат превърнати в пушечно месо", казва Доможиров. Използвал е израза "нашите момчета", защото собственият му син се е уволнил от казармата само няколко месеца преди началото на войната. "Цяла година водихме битка с командирите, за да не подпише наемнически договор. Ако го беше направил, ясно е къде щеше да бъде сега", казва той.

Местните власти нееднократно са го предупреждавали, че трябва да спре да говори за войната. "Фактически ми казаха - можеш да правиш каквото искаш, всякакви разследвания, но мълчи за войната." Той обаче не спрял да говори за това, което се случва в Украйна.

Доможиров има два съставени протокола за административни правонарушения, които, както казва, лесно биха могли да се превърнат в наказателни дела. През май 2022 година със семейството си напуснал Русия и сега живее във Варшава.

"Сега погребват загиналите през май в Бахмут"

В Русия Доможиров има постановления за глоби в размер на половин милион рубли - като например за организирането на митинг против мобилизацията. През февруари 2023 година опозиционерът е бил арестуван в Русия "задочно" за постове в Телеграм. Както казва - били избрали девет епизода, макар че той всеки ден публикувал критики срещу войната в своя канал.

Освен това той води собствен отчет за загиналите в Украйна жители на Вологодска област. До юни 2023 година се е знаело за над 300 имена - и то само по данни от открити източници и некролози, публикувани в руските медии. Евгений казва, че телата на загиналите се доставят до Вологодска област за месец-месец и половина и сега погребват загиналите през май в Бахмут, респективно цифрите за реалните загуби могат да бъдат много по-високи.

Доможиров е убеден, че публикуването на информация за загиналите в Украйна влияе върху формирането на антивоенни настроения в обществото - щом тези хора "умират безсмислено - не като герои, а като окупатори". Съдейки по коментарите в интернет, антивоенните настроения се засилват и все по-малко са желаещите да участват в тази война, казва той. В тази връзка Доможиров говори за пълен провал при набирането на наемници във Вологодска област.

"Русия ще има не по-малка нужда от план Маршал, отколкото Украйна"

Относно руската опозиция зад граница Доможиров отбелязва, че основното, което ѝ липсва, е легитимност. Затова той предлага да се проведат електронни избори в "условен координационен съвет", за да бъдат легитимирани тези, които представляват руснаците зад граница, както и за обсъждане на условията за съществуване на постпутинова Русия.

"Ясно е, че електронното гласуване ще бъде безопасно само за тези, които се намират зад граница. Но може и някаква част от руснаците в страната да поиска да участва", смята Доможиров. Същевремено признава, че засега не вижда особена поддръжка на тази идея в рамките на опозицията. Говорейки за бъдещето на Русия той изразява увереността си, че постпутинова Русия има шанс да стане "нормална, цивилизована страна". И е убеден, че "Русия ще се нуждае не по-малко от Украйна от един условен план "Маршал" след войната.

 

Още по темата: Може ли Русия да предизвика ядрен инцидент?

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснаците се нахвърлиха на цивилните във Вовчанск, нови руски бомби паднаха на руска територия

Дания с военна помощ за Украйна: Стотици милиони за ПВО и за F-16

След победата в Евровизия: Търсенията за пътуване до Швейцария скачат 6-кратно

Настъпление стъпка по стъпка: Руски обстрел рани военния началник на Вовчанск

6-годишно дете почина при падане от блок в Лондон

Путин даде гражданство на молдовски олигарх, създал проруска партия

Нова Каледония въстана срещу Франция: Париж прати военни и обяви извънредно положение (ВИДЕО)

Зеленски с остро изявление: Посочи виновните за тежката ситуация в Харковска област

Украинските спецчасти показаха зрелищно ВИДЕО как пленяват руснаци в Харковска област

Близък до Путин източник "намери виновник" за съсипаното с ATACMS летище "Белбек"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа