Защо украинският посланик в Берлин нарече канцлера "сърдитко Петко"

2945
Защо украинският посланик в Берлин нарече канцлера "сърдитко Петко"
Снимка: Getty Images/Guliver

Андрий Мелник, украйнският посланик в Германия, има силно присъствие и е упорит - участва в телевизионни предавания, дава интервюта, пише в Туитър и коментира. Но никога не е напълно доволен и обичайно отправя изисквания - например за спиране на вноса на газ от Русия, за петролно ембарго или за доставка на още оръжия, отбелязва "Тагесшау".

За да бъде чут по-добре, Мелник охотно прибягва към едно изпитано средство: провокацията. Последно засегна федералния канцлер Олаф Шолц, когото нарече "сърдитко Петко", след като преди това бе отправял обиди и към председателя на външнополитическата комисия в Бундестага, и към президента Франк-Валтер Щайнмайер.

"Провинението" на Шолц

​В понеделник в телевизионно интервю Олаф Шолц бе попитан дали ще пътува до Киев и кога. Той отговори, че засега пътуване няма да има, а причината е неосъществената преди време визита на президента Франк-Валтер Щайнмайер в Украйна.

Щайнмайер искаше да посети Киев в средата на април заедно с държавните глави на Полша, Латвия, Естония и Литва, но получи отказ. "Не става така", коментира Шолц. "Не може една страна, която предоставя толкова много военна и финансова помощ, необходима за гаранциите за сигурност, важни за бъдещето на Украйна, да казва "президентът не може да дойде".

Посланик Мелник от своя страна неведнъж е казвал, че Щайнмайер е прекалено близък до Русия и е изграждал "мрежа от контакти" в продължение на десетилетия. Щайнмайер бе един от най-близките сътрудници на бившия канцлер Герхард Шрьодер от 1998-а година. А както написа Мелник в Туитър - "приятелски настроената към Путин" политика на "приближените на Германската социалдемократическа партия" е "довела до варварска война на изтребление срещу държавата, нацията, културата, срещу жените и децата".

Дали ще има извинение?

Мелник е завършил международни отношения и има докторска степен по право. Впоследствие става заместник-министър на външните работи, отговарящ за интеграцията на Украйна в Европейския съюз. От руското нападение срещу Украйна насам той е в центъра на вниманието в Германия, където е посланик вече от седем години.

Но с изявите си Мелник нерядко се натъква на остри киритики. "Олаф Шолц не е колбас (бел. ред. - изразът, който украинският посланик използва означава буквално "обиден лебервурст"), той е канцлер на Федерална република Германия. Това трябва да се има предвид", заяви заместник-председателят на Бундестага Волфганг Кубицки. А Мари-Агнес Щрак-Цимерман, председателка на комисията по отбрана в Бундестага, посъветва следното: "Може би, уважаеми господин Мелник, просто трябва да се извините на президента и след това учтиво да поканите канцлера да дойде".

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Шолц: ЕС да изпрати на Украйна ПВО системи

Франция прибира вила на жената на Путин за милиони

Орбан призова избирателите да гласуват за промяна на върха на евроизборите

Двама руснаци счупиха рекорда за подкуп в страната, обявиха ги за издирване

Украйна е преди НАТО, помагайте: Призив на генералния секретар на НАТО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа