Защо в Германия няма достатъчно гробни места за мюсюлмани - ето причината

2458
Защо в Германия няма достатъчно гробни места за мюсюлмани - ето причината
Снимка: iStock

В Германия няма достатъчно гробни места за мюсюлмани, нито условия за мюсюлмански погребения. Затова много мюсюлмани погребват мъртвите си в съседни страни. Има ли решение този проблем?

"Желанието на семействата, но и на починалите да бъдат погребани тук, расте", казва 50-годишният Самир Буайса. Думите му потвърждават една тенденция: все повече и повече мюсюлмански емигранти искат да бъдат погребани в Германия. Тя не е от вчера, но дълго време просто не е правено нищо.

Стачка на седем летища предизвика транспортен хаос в Германия

24-часова стачка на седем летища в Германия предизвика сериозни транспортен хаос. Засегнати са предимно вътрешните полети - някои са от...

Буайса е пристигнал със семейството си от Мароко, когато е бил само на 2 години и оттогава живее във Вупертал. Председател е на дружеството "Мюсюлмански гробища Вупертал", поставило си за цел да създаде в Германия първото гробище само за мюсюлмани. "Започнахме във Вупертал през 2008 година", казва той пред ДВ. Още тогава е било ясно, че Германия има нужда от мюсюлмански гробища.

За тях Германия е станала родина

Каузата на Буайса е важна. Факт е, че вече над 60 години след идването на първите гастарбайтери в Германия, много от които остават завинаги в страната със своите религиозни или културни традиции, мюсюлманите нямат достатъчно възможности подобаващо да погребват своите мъртви в новата им родина.

Причините за това са много. Държавата така и не обърна внимание на този въпрос, а много провинции и общини не предприеха почти нищо в правната област. Например да се промени стриктното изискване мъртвите да бъдат погребвани в ковчези, защото както еврейската, така и мюсюлманската традиция повеляват хората да бъдат погребвани само увити в саван. Засега само в провинциите Саксония и Саксония Анхалт се предвиждат съответните законодателни промени, но те още са в процес на обсъждане. Оттам нататък общините трябва да се заемат съд създаването на такива гробища, което също иска време.

Съществуващите сега места за мюсюлмани в някои гробища в Германия са на изчерпване и от години мюсюлманите от Германия биват погребвани в съседни държави.

Хакерска атака блокира работата на големи летища в Германия

Уебсайтовете на седем германски летища се сринаха след хакерска атака. Това стана ден след като сериозен IT срив на авиопревозвача &ldq...

В ковчег обратно към старата родина

В джамията "Сахатлък" в Берлин почти ежедневно мюсюлмани от турски произход се прощават със своите починали роднини. А пред джамията чакат автомобилите на погребалните агенции, които откарват ковчезите на летището, за да бъдат транспортирани до Турция.

Вечно спокойствие в старата родина. Това отговаря на желанието на по-ранните поколения мигранти да бъдат погребани там, където са родени. По-младите поколения обаче все по-често искат да бъдат погребани в Германия и "това е добре, тъй като погребалната култура е огледало на обществото", както казва генералният секретар на Съюза на германските погребални агенти Щефан Нойзер пред ДВ. В организацията регистрират ръст на мюсюлманските погребения в Германия - най-малкото заради демографското развитие.

Достатъчно места обаче няма - нито в турското гробище в Берлин, което съществува от 1866 година и е най-старото мюсюлманско гробище в Германия, нито във Вупертал, поради което мюсюлманите погребват починалите си близки в съседни градове, например в Есен или Солинген.

"Има такава нужда"

Радев заминава за Германия, ще участва в Мюнхенската конференция за сигурността

Президентът Румен Радев заминава за Германия, където на 17 и 18 февруари ще вземе участие в 59-ата Мюнхенска конференция по въпрос...

Както пояснява Самир Буайса, за мюсюлманските гробове важи следното: първо погребението се извършва без ковчег в земята (респективно изгарянията и погребенията в урни са невъзможни), и второ - предоставеният веднъж гроб е с вечно право на ползване, т.е. който е погребан там веднъж, не може да бъде препогребван.

Буайса се опитва, заедно със съмишленици, да се справи с недостига на гробни места - още от 2008 година насам. "Има такава нужда", казва той. Много семейства вече искат да запазят своите мъртви при себе си, в новата си родина Германия. Поради това инициативата за създаването на мюсюлманско гробище във Вупертал се ползва с широко одобрение в градския съвет, а работата по проекта напредва.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Руски зоопарк изпрати на фронта два пауна за "духовно успокоение" на военните (СНИМКИ)

Въоръжен с меч мъж вилня в лондонското метро (ВИДЕО)

Взривове и отравяния в България и Европа: Семейство руски нелегални шпиони е координирало всичко

ЕС разследва Фейсбук и Инстаграм за предизборна дезинформация

Ракета на Северна Корея е ударила Харков, твърдят експерти от ООН

Съпруга на руски политик планирала да осинови отвлечено украинско момче, изоставила го заради болест (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа