Затопляне между Оланд и Меркел

3926
Затопляне между Оланд и Меркел

При първото си посещение в чужбина и то в деня на встъпването в длъжност, френският президент Франсоа Оланд бе приет в Берлин от канцлера на Германия Ангела Меркел.

Под ситен дъжд френският президент бе приет с военни почести, както предвижда протоколът за първото посещение на държавен глава в Германия. Канцлерът и Франсоа Оланд се ръкуваха и се усмихваха пред тълпата от фотографи с едночасово закъснение, допълва БГНЕС.

Мълния удари самолета на Оланд

Самолетът на френския президент Франсоа Оланд, с който той летеше за Берлин за среща с германския канцлер Ангела Меркел, се върна в Пар...

Самолетът с Франсоа Оланд бе ударен от светкавица и трябваше да се върне обратно. Френският президент замина отново на борда на друг самолет.

Франсоа Оланд и Ангела Меркел дадоха пресконференция, последвана от официална вечеря.

Двамата заявиха, че желаят Гърция да остане в еврозоната. "Готови сме на допълнителни мерки за икономическия растеж" в Гърция, каза Меркел.

Германският канцлер Ангела Меркел смята, че има допирни точки относно икономическия растеж с френския президент Френския президент Франсоа Оланд, въпреки широко оповестените през последните седмици различия.

"Нямам никакви безпокойства във връзка с факта, че имаме допирни точки" относно икономическия растеж, заяви канцлерката на общата пресконференция в Берлин. Тя подчерта, че растежът е "обща концепция", която може да включва различни мерки и че тя ще разговаря с президента Оланд за различията, които може да има между тях.

Оланд и Меркел слагат кръст на Меркози

Тази вечер, по време на първото си пътуване извън страната Франсоа Оланд, който днес официално встъпи в длъжност като държавен глава н...

Меркел каза, че Франция и Германия "съзнават отговорността, която носят за доброто развитие" на Европа. "Съгласни сме, когато казваме, че сме длъжни да работим заедно", добави тя, като увери, че понякога пресата изтъква "по-големи различия, отколкото са в действителност" между нея и Франсоа Оланд.

На свой ред френският президент Франсоа Оланд каза, че желае "стабилни и отнасящи се с уважение към политическите ни разбирания отношения между Франция и Германия". "Искаме да работим заедно за благото на Европа", добави Оланд. Той каза още, че е готов "да сложи всичко на масата" в Брюксел на Европейския съвет на 23 май, включително и въпроса за еврооблигациите.

Меркел и Оланд са под натиск след провала на последния опит за съставяне на коалиционно правителство в Гърция, насред дълговата криза в Европа. Атина ще трябва да организира нови законодателни избори през юни в контекста на нестабилност, която подклажда страховете за излизане на Гърция от еврозоната.

Франсоа Оланд, който е сред критиците на политиката на финансова дисциплина на г-жа Меркел, заяви в словото си при встъпването си в длъжност, че иска да "открие нов път в Европа", като предлага "нов пакт, който да обедини необходимото намаляване на обществената задлъжнялост с необходимото стимулиране на икономиката".

Редактор: Петър Проданов

Оланд обеща да открие нов път в Европа

Новият френски президент Франсоа Оланд заяви в словото си след встъпването си в длъжност, че смята "да открие нов път в Европа", пред...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа