Зеленски към кинофестивала във Венеция: Нашата история е отвъд хуманността и здравия разум (ВИДЕО)

2230
Зеленски към кинофестивала във Венеция: Нашата история е отвъд хуманността и здравия разум (ВИДЕО)
Снимка: Володимир Зеленський/Facebook

Украинският президент Володимир Зеленски направи днес обръщение чрез видеоконферентна връзка към любителите на киното и представителите на киноиндустрията на кинофестивала във Венеция. 

"Благодарен съм за възможността да говоря тук за нашето положение, за историята на нашия народ, на Украйна и на войната, която Русия води срещу нас вече 189 дни. Тази история е без конкуренция, тя е отвъд хуманността и здравия разум. Тази драма е по реални събития, които ни се случват в реалния живот, изпълнени от подчовеци от кръв и плът - убийци, касапи, терористи. Трагедия, но не под съпровода на гениалния Енио Мориконе, а озвучена от грозни частушки, експлозии, изстрели и сирени за въздушни атаки. Ужас, който продължава не 120 минути, а 189 дни", обърна се Зеленски към участниците във фестивала.

Зеленски: Украйна ще си върне цялата територия, окупирана от Русия (ВИДЕО)

Украинският президент Володимир Зеленски обеща страната му да си върне цялата територия, окупирана от Русия, предаде Франс прес.  ...

"Русия е написала сценарий от три действия, с които иска светът да допусне три фатални грешки - да свикне с войната, да се примири с войната, да забрави войната. Този техен замисъл не трябва никога да се превръща в реалност. Хора от киното - вашата позиция е важна, вашият глас има значение, думата ви е силна. Най-малкото, което можете да направите, или по-точно да не направите, е да не мълчите, да не се страхувате, да не обръщате гръб и да не оставате безразлични към войната в Украйна", обърна се той към всички във Венеция.

"За някои силата се изразява в ракети и бомби, за нас тя е философия и начин на мислене", каза още той, след което на екрана беше прожектиран списък на украинските деца, станали жертва в конфликта. Във видеоматериала се уточнява, че към 29 август са загинали общо 358 деца, 735 са били ранени, 223 са безследно изчезнали, а 7013 са били отвлечени или насилствено изведени от Украйна. За 6 месеца Русия е убила десетки хиляди мирни жители, други десетки хиляди пък са били ранени, се казва още във видеото. "Руската армия, която нарича сама себе си втората в света, е атакувала 2061 училища и 798 детски градини. Над 6 милиона души са напуснали домовете си и са били принудени да се заселят в други региони на Украйна, а над 5 милиона са прокудени в чужбина. Това е списъкът на Кремъл. Ще има ли продължение?", се пита във видеото.

Във Венеция са планирани също така събития в израз на солидарност с Украйна. Бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън се появи неочаквано на церемонията по откриването на фестивала. Председателка на журито на фестивала е американската актриса Джулиан Мур.

Зеленски предупреди, че ситуацията около Запорожката АЕЦ остава опасна

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че обстановката при окупираната от руски войски Запорожка атомна електроцентрала остава ...

Володимир Зеленски се включи също така в кинофестивала в Кан и на церемонията по присъждането на наградите "Грами", припомня ДПА. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия заплаши с удари британски военни обекти и техника във и извън Украйна

"Моторната лодка "Мангуста" е на дъното": Украйна потвърди потапянето на руския катер (ВИДЕО)

"Група 13" с нов удар: Украйна унищожи руски моторен катер в Крим (ВИДЕО)

ЕС прекратява процедурата срещу Полша за върховенството на закона

ЕС ще санкционира руска медия

Изпратила ли е Франция части от Чуждестранния легион на фронта в Украйна?

Лавров: Западът иска да разбие руския съюзник Сърбия

Путин нареди подготовка за ядрени учения: Руското военно министерство

Ромите, атакували украински военни, се разкаяха: Действахме против държавата (СНИМКИ)

Китайският президент пристигна на първа европейска визита от 5 години насам

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа