Зеленски поиска среща със Си Дзинпин след мирния план на Китай

3258
Зеленски поиска среща със Си Дзинпин след мирния план на Китай
Снимка: Getty Images

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че планира да се срещне с китайския лидер Си Дзинпин, за да обсъди предложенията на Пекин за прекратяване на войната в Украйна: Китай представи "мирен план" с 12 точки, но не каза нищо за изтегляне на руснаците

В речта си по повод първата годишнина от пълномащабното нахлуване на Русия той заяви, че предложението на Пекин е сигнал, че Китай участва в търсенето на мир. "Наистина ми се иска да вярвам, че Китай няма да доставя оръжия на Русия", каза той.

Планът на Китай призовава за мирни преговори и зачитане на националния суверенитет на Украйна. В документа от 12 точки обаче не се казва изрично, че Русия трябва да изтегли войските си от Украйна, а също така се осъжда използването на "едностранни санкции", което се разглежда като завоалирана критика към съюзниците на Украйна на Запад.

Китайските власти досега не са отговорили публично на призива на Зеленски за среща на върха със Си.

Междувременно Русия приветства китайските предложения за мир. "Споделяме възгледите на Пекин", се казва в изявление на външното министерство в Москва.

По-рано тази седмица държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Пекин обмисля да доставя оръжия и боеприпаси на Русия - твърдение, което Пекин категорично отрече. Вчера американските медии отново съобщиха, че китайското правителство обмисля да изпрати безпилотни самолети и артилерийски снаряди на Москва.

Запитан за китайския план, президентът на САЩ Джо Байдън заяви пред ABC News в петък: "[Руският президент Владимир] Путин го аплодира, така че как би могло да бъде нещо добро? Не видях нищо в плана, което да показва, че има нещо, което би било от полза за някой друг, освен за Русия", добави той.

Китайският "мирен план" за Украйна: какво предлага Пекин

Китай призова за прекратяване на огъня и започване на мирни преговори между Русия и Украйна в рамките на своята "мирна инициатива". Тек...

Изглежда, че Китай застава на страната на Русия и би искал да намери начин да спаси президента Путин, като призовава за някакво мирно споразумение, което да спаси авторитета му, заяви Джон Симпсън, редактор по международните въпроси в Би Би Си.

Китайските предложения са следствие от посещението на външния министър Ван Ий в Москва, където в сряда той се срещна с президента Путин и външния министър Сергей Лавров.

След разговорите Ван беше цитиран от китайската държавна информационна агенция Синхуа да казва, че Пекин е готов да "задълбочи политическото доверие" и да "засили стратегическата координация" с Москва, пише БГНЕС. 

Западните официални лица приеха последните предложения хладнокръвно. Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Пекин "не се ползва с голямо доверие", защото "все още е неспособен да осъди незаконното нахлуване в Украйна".

ОЩЕ: „Не на руския терор, България е с Украйна“: Шествия в подкрепа на Украйна се проведоха в цялата страна - Новини от Actualno

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com