Зеленски във Вашингтон: Надяваме се, че можем да разчитаме на САЩ (ВИДЕО)

2677
Зеленски във Вашингтон: Надяваме се, че можем да разчитаме на САЩ (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Надяваме се, че можем да разчитаме на САЩ. Това заяви днес във Вашингтон украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс. 

Зеленски каза това в реч пред американски военни, на фона на въпроси по отношение на жизненоважната американска помощ за Украйна в сферата на сигурността. "Ние няма да се откажем. Знаем какво да правим и можете да разчитате на Украйна. И се надяваме също така, че можем да разчитаме на вас", каза Зеленски в своята реч в Националния университет по отбрана.

Още: Зеленски кацна в Бразилия, но президентът Лула да Силва отказа среща с него

Правителството на американския президент Джо Байдън предупреди Конгреса на САЩ, че ако не бъде подновена военната помощ за Киев, везните във войната в Украйна може да се наклонят в полза на Русия, като се появят заплахи за националната сигурност на западните страни. Много законодатели републиканци изразяват съмнения във връзка с това дали да бъде продължавана помощта за Украйна, отбелязва Ройтерс. Войските на руския президент Владимир Путин нахлуха в Украйна в началото на миналата година. Така започна една война, в която са убити или ранени стотици хиляди хора, и така се стигна до най-голямата конфронтация между Русия и Запада от шест десетилетия.

"Ангажиментите на Америка трябва да бъдат изпълнени"

Американският президент Джо Байдън поиска от Конгреса 61,4 милиарда долара за военно финансиране на Украйна като част от пакет за помощ на обща стойност 110 млрд. долара, който да включва също финансиране за Израел и за справяне с предизвикателства в областта на националната сигурност, припомня АП. Засега обаче искането на Байдън за извънредния пакет не е удовлетворено от Конгреса, тъй като бе обвързано с дебата за имиграционната политика на САЩ и за сигурността на американските граници, предаде БТА.

Американският министър на отбраната Лойд Остин, който беше заедно със Зеленски в Националния университет по отбрана и също държа реч там, предупреди, че Путин все още се надява на победа в Украйна. Остин увери, че подкрепата на САЩ за Украйна остава "непоколебима".

Още: Зеленски ще се срещне с Байдън в Белия дом в момент на криза с военната помощ

"Въпреки престъпленията си и въпреки изолацията си Путин все още вярва, че може да надвие Украйна и че може да надвие Америка. Той обаче греши", заяви Остин, като спечели с думите си аплодисментите на публиката. "Ангажиментите на Америка трябва да бъдат изпълнени", подчерта министърът, очевидно обръщайки се към Конгреса.

Още: Зеленски: Важно е Латинска Америка да е на наша страна (СНИМКА)

Откакто руските сили нахлуха в Украйна, американските конгресмени са одобрили над 110 млрд. долара помощи за Украйна. Откакто обаче републиканците установиха контрол върху Камарата на представителите през януари, Конгресът не е одобрявал средства за Украйна, отбелязва Ройтерс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Керемедчиев: Атентатът срещу Фицо е общоевропейски симптом

Русия ли стои зад опита за атентат срещу премиера на Словакия?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 16.05 - Гняв заради укрепленията в Харков

Втора нощ: Дъжд от ракети ATACMS по летище "Белбек" в Крим (ВИДЕО)

Полицията разпитва съпругата на атентатора срещу Фицо

Фицо е в съзнанение след опита за атентат

ЕС: Косово и Сърбия не могат да се разберат за валутния спор

В Холандия най-сетне се разбраха за правителство

6 приказки, които Путин разказва на руснаците - едно пропагандно сладкодумие

НАТО предупреждава Грузия за стъпка в грешна посока (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа