Зимна офанзива: Руснаците се чудят ще могат ли да я направят (ВИДЕО)

6615
Зимна офанзива: Руснаците се чудят ще могат ли да я направят (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Русия ще се хвърли в по-интензивни действия за осъществяване на зимна офанзива, но колко голяма ще е тя и ще има ли сериозни успехи тази зима е друг въпрос. Това личи от публикации на много руски канали и източници в Телеграм.

В дневния си анализ ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) представя букет от руски мнения и анализи за руската зимна офанзива. Преобладаващата позиция – опасения, че Русия няма достатъчно войници, за да осъществи мащабна и всеобхватна офанзива. Руският алтернативен историк Сергей Переслегин разсъждава как офанзива трябва да има в момента, в който украинците се изтощат да защитават Авдеевка и предмостието си на източния бряг на река Днепър, при Кринки (30 километра североизточно от град Херсон и 2 километра източно от река Днепър). Той обаче предупреждава, че опасност номер едно е Русия да направи грешките на Украйна от третата ѝ контраофанзива през 2023 година.

Популярният руски военен телеграм канал "Двама майори" обаче пише, че руснаците имат достатъчно войници за локални тактически действия, но е малко вероятно това да стигне за значим оперативен пробив на фронта към момента. Масово се коментира, че ниските температури и замръзналата земя ще улеснят действия с бронирана техника и пречат на използване на авиация и дронове, но бившият руски вицепремиер и бивш директор на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин говори друго за дроновете – че в Запорожието и по източния бряг на река Днепър украинските дронове са като оси в кошер, атакуват постоянно и това затруднява ротацията на руските войници тоест пречи на организация на пехотата за атаки. Рогозин настоява за повече системи за заглушаване на дронове, включително за защита на движещи се военни колони: "Говорим за това вече 6 месеца": Украински дрон нокаутира най-прехвалената руска антидрон система (ВИДЕО)

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

В съзвучие с очакванията за руски натиск, в сутрешната сводка на украинския генщаб има данни, които го потвърждават – 94 бойни сблъсъка по целия фронт за изминалото денонощие. Освен при Авдеевка и направлението "Маринка" (Новомихайловка и Григоровка), двуцифрен брой руски пехотни атаки е имало в Луганска област (Лиманско направление) и в западната част на Запорожка област, по линията Новопокроповка – Върбово (12-18 километра юг-югоизток от Орехов, в направлението към Токмак).

На този фон обаче, в обзорите на Семьон Пегов (WarGonzo) и на популярния руски телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, няма и намек за някакъв по-сериозен руски успех. "Рибар" дори пише за "спад на настъпателните действия" при Авдеевка, докато Пегов схематично изброява местата, където се водят боеве.

От украинска страна има предупреждение, че в направлението при Бахмут вече има струпани около 80 000 руски войници. Иначе няма и никакви геолокализирани видеокадри от което и да е направление на фронта, които да показват сериозна промяна на позиции:

Интересна новина от почивните дни - украинската армия плени за пръв път сомалийски наемник. "За пари дойдох", казва плененият сомалиец:

ОЩЕ: Лоши сигнали за фронта в Украйна, Байдън със силни думи към републиканците (ВИДЕО)

Снощи имаше експлозии над Курск – руското военно министерство съобщи за три свалени ракети „Точка У“. Кримският мост също беше затворен за няколко часа, а предвид новината от снощи за сериозна руска загуба, която още не е потвърдена, това изобщо не беше изненадващо: Украинците свалиха руски самолет А-50 и бомбардировач Ил-22 над Азовско море?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com