Горбачов: герой или провалил се дипломат

16185
Горбачов: герой или провалил се дипломат
Снимка: Getty images/Guliver

Преди 30 години, след десетилетия на разделение, Германия се обедини отново. Съветският лидер по това време, Михаил Горбачов, е ознаменуван като герой в Германия. Но у дома той среща ожесточена критика.

Политическото наследство на Михаил Горбачов, последният съветски държавен глава, все още е тема на яростен спор в днешна Русия. Особено за ролята му в процеса, довел до обединението на Германия.

Основните обвинения срещу Горбачов, са, че той е получил твърде малко пари от Германия в замяна на съгласие със споразумението и че не е успял да блокира разширяването на НАТО на изток.

Горбачов дава зелена светлина на Кол

Споразумението „Две плюс четири“ е подписано в Москва на 12 септември 1990 г. от външните министри на Западна и Източна Германия, както и четирите държави-победителки във Втората световна война - Съветския съюз, САЩ, Великобритания и Франция. Документът от седем страници за „Окончателното уреждане с почит към Германия“ сложи край на разделението на двете части на Германия, продължило четири десетилетия. Договорени са граници, върнат е цялостният суверенитет на германската държава и са изяснени въпросите на сигурността, включително членството на Германия в НАТО. Договорено е и намаляването на въоръжените сили на Германия от около половин милион само в Западна Германия (ФРГ) на 370 000 в обединена Германия и изтеглянето на съветската армия от тогавашна Източна Германия (ГДР). Преговорите се провеждат между май и септември 1990 г., въпреки че е имало предварителни разговори малко след падането на Стената през ноември 1989 г.

Не е известно дали някога е имало нещо, което може да се нарече "чернова“ на преговорите на Горбачов за бъдещето на Германия. В резултат на това не е лесно да се прецени дали той е изпълнил своите собствени цели.

Източници обаче показват, че Горбачов първоначално не е вярвал, че ще има бърз напредък към обединението. Той разкритикува плана на тогавашния западногермански канцлер Хелмут Кол от 10 точки от края на ноември 1989 г., посочващ пътя напред.

Но към края на януари настъпи промяна в подхода на Москва. Среща на вътрешния кръг заключи, че обединена Германия е „неизбежна“, както Горбачов пише в мемоарите си. Взето е решение да се настоява за преговори между четирите държави-победителки и двете Германии и да се проучи възможността за оттегляне на съветските войски.

Моментът за пробив идва в разговорите с Кол в Москва на 10 февруари 1990 г .: „Получихме зелена светлина от Горбачов за процеса „Две плюс четири“ и най-вече за разрешаване на вътрешногерманските аспекти на обединението“, пише Кол в дневника си.

Германските лидери успяват да убедят Горбачов, че двете германски части сами, а не силите победителки, трябва да решават собственото си бъдеще, което води до формулата „Две плюс четири“.

Оттегляне на войските само на Съветския съюз

Един от най-спорните въпроси в дневния ред е предложената бъдеща обединена Германия за членство в НАТО. Тук Горбачов трябва да е имал „поне определени условия“ за членството на Германия в НАТО, пише Алексей Пушков, водещ руски експерт по външна политика и сенатор.

За мнозина в Москва обединението не е толкова голям проблем, колкото начина, по който Горбачов се е справил с него. През 2017 г. руският президент Владимир Путин се позова в интервю на това, което той определи като „грешка“ на Горбачов - а именно, че не е използвал преговорите с Германия, за да издейства обвързващи гаранции от НАТО. От своя страна Горбачов отхвърля критиките.

Москва първоначално призовава за обединена, но неутрална Германия - предложение, отхвърлено от Западна Германия, САЩ и източноевропейски страни като Полша и Чехословакия.

Горбачов отправи съвети към САЩ за Русия

Бившият съветски президент Михаил Горбачов в интервю за „Таймс“ призова бъдещия победител в президентската надпревара в САЩ...

Пропукването идва от Горбачов. В споразумението „Две плюс четири“ е прието, че на територията на бивша Източна Германия не трябва да бъдат разположени войски на НАТО и никакви ядрени оръжия. Разширяването на НАТО в Източна Европа е било плод на дискусии, като западните дипломати давали сигнал, че това няма да се случи. Но: няма обвързващо споразумение.

Критиците на Горбачов в Русия смятат, че той също е трябвало да поиска изтеглянето на британски и американски войски от обединена Германия.

„Разбира се, Съветският съюз можеше да повдигне големи въпроси за чуждестранните сили, разположени в Германия“, каза Владислав Белов, ръководител на Центъра за германски изследвания към Руската академия на науките, пред ДВ. "Но възможността беше пропиляна." Москва също би могла да призове за изтегляне на американските ядрени оръжия, каза Белов, добавяйки, че германските социалдемократи в левия център също са настоявали Горбачов да поиска това.

Но историкът Мартин Ауст, специалист по Източна Европа в университета в Бон, е скептичен: "Предполагам, че това не би било прието", каза той. "Старият модел, както беше предложен от Сталин, искаше да създаде обединена Германия като неутрална държава, която Аденауер (първият западногермански канцлер) отхвърляше. Правителството на Кол вероятно също би го отхвърлило."

Второто основно обвинение, повдигнато срещу Горбачов, се отнася до парите. Неговите критици казват, че Москва просто е получила твърде малко, за да играе играта на обединението.

Бившият съветски лидер Горбачов отново в болница

Бившият съветски президент Михаил Горбачов е хоспитализиран с белодробно възпаление, съобщава РИА Новости. Горбачов е влязъл в болница...

През 1990 г. съветската икономика беше в сериозни затруднения. Западна Германия предложи да помогне, първоначално като засили доставките на храни. През лятото на същата година Москва получи заем на стойност 5 милиарда западногермански марки (еквивалент на 2,5 милиарда евро днес).

Малко преди подписването на споразумението „Две плюс четири“, Кол и Горбачов спорят за по-нататъшни плащания. Канцлерът предложил 10 милиарда германски марки. Горбачов се изкачил по-високо, искайки 15 милиарда или повече. На 12 септември 1990 г. двете страни се споразумяват за 12 милиарда за изтеглянето на съветските войски плюс допълнителен заем от 3 милиарда. Източници, близки до преговорите, потвърждават, че германското правителство е било готово на този етап да постави по-голяма сума на масата.

„Ако по това време Горбачов беше казал:„ Хер канцлер, аз ще се съглася, но това ще струва на Германия 50 или 80 милиарда“- щяхме ли да можем да кажем „не“?“, пита Хорст Телчик, бивш съветник по външната политика на канцлера Кол, в интервю за ДВ през юли 2010 г. Германският експерт и съветник на Горбачов Валентин Фалин вярва, че Москва е могла да поиска всичко до 100 милиарда.

В очите на критици като Белов Горбачов е бил слаб преговарящ. И още по-лошо: Белов казва, че през 1990 г. бившият руски лидер е мислел не толкова за бъдещето на страната си, колкото за собственото си място в книгите по история.

"Германия дължи огромни благодарности на Горбачов и Съветския съюз," каза Ауст. "Горбачов беше воден от вярата, че може да създаде нов Съветски съюз, който ще бъде обвързан с нов световен ред, освободен от антагонизма между САЩ и Съветския съюз от периода на Студената война."

Михаил Горбачов обвини САЩ в стремеж към военно превъзходство

Бившият президент на СССР Михаил Горбачов счита, че чрез излизането от системата от договори за съкращаване и контрол на ядрените въоръ...

Германия: Защитник на руски интереси?

Докато критиците в Русия смятат, че Горбачов е трябвало да настоява за по-дълъг преходен период преди обединението на Германия, историкът Ауст казва, че Кол е имал всички основания да бърза.

Всъщност обединението на Германия бързо е последвано от опит за преврат срещу Горбачов, войните в съветските републики и окончателния разпад на Съветския съюз през 1991 г.

Разбира се, от днешната германска гледна точка, трябва да се благодари на Михаил Горбачов, че единството беше постигнато толкова бързо. Тази благодарност е отразена в една част от политиката на Германия, която все още е изключително силна: копнеж от страна на Берлин да бъде защитник на Москва на Запад. В този смисъл Германия настоя за сближаване между Съветския съюз и по-късно Русия с Г-7. Това също помогна на Русия да стане член на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и да се присъедини към Международния валутен фонд (МВФ). Такива положителни аспекти на отношенията между Германия и Русия често се забравят в емоционалните дебати за приноса на Горбачов.

Роман Гончаренко - "Дойче веле"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари