X
 
 

Американската "столица на бежанците"

2133 0
photo of Американската "столица на бежанците"
Ланкастър в щата Пенсилвания е известен по цял свят със своята общност на амишите. Напоследък обаче се прочу и с друго: наричат го "американската столица на бежанците". Ето защо:

Наричат Ланкастър "американската столица на бежанците". От 2013 година до днес окръг Ланкастър, чието население наброява не повече от половин милион души, е приел над 1 300 бежанци. За сравнение - окръг Ориндж, щата Калифорния, е приел приблизително същия брой бежанци, но при цели 3,2 милиона жители.

Ето колко е силна турската икономика

Споровете със САЩ хвърлиха светлина върху истинското състояние на турската икономика. Официалните данни на TURKSTAT сочат само едно: н...

Според кмета на Ланкастър Рик Грей, толерантността и културата на гостоприемството са заложени в гените на града: "Свободата на вероизповеданията е фундаментът, върху който е изграден щатът Пенсилвания. Като прибавим и традициите на амишите, които са най-известната религиозна общност в окръг Ланкастър, това ни прави едно от най-толерантните места в цялата страна", казва Грей.

Там бежанците са добре дошли

Ланкастър е основан през 18 век с едничката цел да предостави на амишите и менонитите място, където да могат свободно да упражняват вероизповеданието си. "Тогава те са бягали, защото са били преследвани - подобно на всички тези бежанци днес. Това обяснява и гостоприемството на местните хора", казва Стефани Громек от Church World Service (CWS) - една от общо девет институции в САЩ, отговарящи за преселването на хора.

Финландия: По 560 евро на месец, без да работиш

Какво би било, ако всеки получава по 560 евро, за които нито се отчита някому, нито има нужда да работи. Това ли е бъдещето на трудовия...

"Целият град подкрепя бежанците, показва им, че са добре дошли - независимо от вярата им. Това важи в особена степен за амишите", казва пастор Дейвид Бейлър от местното църковно настоятелство. А Стефани Громек от CWS добавя: "Повечето членове на амишката общност са земеделци - живеят в покрайнините на града, където обработват нивите си. В същото време обаче много от тях участват активно в живота на Ланкастър. Често те яхват каруците си и пристигат в града, за да дадат своя принос в услията по посрещането и настаняването на бежанците. Не се интересуват от политика, но подпомагат с каквото могат нашата работа", обяснява Громек.

"Дават ни повече, отколкото взимат"

Но и самите бежанци са благословия за местните хора. Рода Чарлс от менонитската църква е убедена, че чужденците са съживили района. А съпругът ѝ Джонатан Чарлс допълва: "Опитваме се да покажем на света, че бежанците ни дават повече, отколкото взимат. Те са живецът на нашата общност".

Кибервойна на Русия срещу НАТО?

Русия явно води нова кибервойна, като се опитва да сплашва и шпионира военнослужещи на НАТО, разположени в Прибалтика и Полша. Методът...

Но политическият обрат в САЩ не вещае нищо добро, смятат много от местните хора. Усилията на президента Тръмп да ограничи притока на бежанци в САЩ неизменно ще оставят следи и в Ланкастър, убеден е Джонатан Чарлс: "Ние определено не сме очаровани от новия ни президент. Откакто Тръмп влезе в Белия дом, тук вече не идват нови бежанци. Тепърва ще усещаме последиците от тази политика. Но че ще има последици - в това съм напълно убеден", казва Джонатан Чарлс.

Кметът на Ланкастър Рик Грей споделя тези тревоги: "Някои от бежанците, с които разговарям, ми казват, че се страхуват от това, което се случва в момента в САЩ. Защото, както споделят, вече са преживели сходни неща в родните им страни. Много се надявам, че няма да се окажат прави", казва кметът на Ланкастър.

Източник: Дойче веле

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Новини или Novini - картината на печата ...

Четвъртък е малкия петък според бляновете за края на седмицата. А тази бе повече от интензивна - след убийството на Виктория Маринова с...