Господин ГАЗпутин

156699
Господин ГАЗпутин
Снимка: БГНЕС

Който има газ, има и власт. Шефът на "Газпром" Алексей Милер знае това много добре. Цели държави треперят пред него - заради огромните количества газ, които са под негов контрол. Кризата в Украйна, на която той междувременно врътна кранчето, изстреля 52-годишния Милер и неговия "Газпром" право в центъра на руската власт. Когато Милер каже нещо, му отговарят вече не конкурентите от "Бритиш петролиъм" или "Шел", а държавни ръководители. На гости му ходи не шефът на ЕОН Йоханес Тайсен, а германският министър на икономиката Зигмар Габриел. "Газпром" вече говори вместо Кремъл, а газът е "новото ядрено оръжие на Русия", по думите на украинския премиер Яценюк, цитиран от "Зюддойче Цайтунг".

Шефът на "Газпром" управлява огромна империя: синьото гориво не само отоплява цяла Русия, но е и суровината, от която се произвежда половината от необходимото на руснаците електричество. От Москва Милер ръководи "царство" с над 400 хиляди служители, 160 хиляди километра тръбопроводи и около хиляда дъщерни фирми. Твърди се освен това, че поддържал собствени тайни служби.

Кой е Милер?

Когато през май 2001 година застана начело на гиганта "Газпром", дори експертите в бранша не знаеха нищо за Милер. Днес не е много по-различно - светът знае много за шефовете на "Епъл" и "Майкрософт", но почти нищо за боса на "Газпром". Милер е изключително потаен човек - и до днес съществува една-единствена негова снимка от личния му живот, на която шефът на "Газпром" е заедно със своя лабрадор.

Алексей Милер е родом от Санкт Петербург, както и президентът Путин. Двамата се познават още от времето, когато са работили в местната градска администрация: Милер е бил шеф на отдел в Комитета за външноикономически отношения, а Путин - негов пряк началник. През 1996 година Милер се издига до шеф на пристанищния комплекс в Санкт Петербург, а три години по-късно вече е генерален директор на местно газово дружество. През 2000 година Путин, вече президент на Русия, го изтегля в Москва и го назначава за заместник-министър на енергетиката. Година по-късно Милер вече е начело на "Газпром" - компанията, която за Москва е по-важна от всеки друг концерн.

Природните ресурси са истинската валута на Русия, а най-големият в света износител на суровини разполага с огромни количества от тях. "Нашата цел е да станем номер едно на глобалния енергиен пазар", казва Милер, знаейки много добре колко силен е козът, който държи в ръцете си. Това пролича ясно в хода на украинската криза: "Без руския газ Украйна не може да оцелее", каза Милер в прав текст. И ѝ завъртя кранчето, след като Киев отказа да купува газ по предложените му завишени цени. "Няма никакво основание да правим на Украйна отстъпки, с каквито се ползват приятелите на Русия", поясни Милер и добави: "Който не плаща, остава на сухо".

Провалът на тайните преговори в Берлин, Брюксел и Киев събужда спомена за 2006 и 2009 година, когато Москва също беше спряла доставките на газ за Украйна. Стотици хиляди източноевропейски домакинства мръзнаха през зимата на 2009 година заради газовата война между Москва и Киев. Сега експертите се опасяват от нова подобна криза. С едно щракване на пръстите шефът на "Газпром" е в състояние да спре "топлото" и "светлото" в обширни части на Европа, тъй като много страни са изцяло зависими от руските енергийни доставки. Германия е едно от изключенията - федералната република покрива едва 1/3 от потребностите си с доставки от Русия, припомня агенция ДПА.

Апетитът идва с яденето

Макар че и сега е свръхмогъщ, Милер иска да разшири още повече влиянието си. Това лято "Газпром" се надява да финализира сделката по придобиването на германската фирма "Wingas", която държи 1/5 от германския пазар на природен газ. Така руснаците ще сложат ръка върху 2 хиляди километра тръбопроводи и няколко газови хранилища, сред които е и най-голямото в Западна Европа - хранилището край германския град Реден. Неговият капацитет е достатъчен за снабдяването на 2 милиона домакинства в продължение на цяла година. Милер напредва и на друг важен фронт - изграждането на спорния газопровод "Южен поток", който е трън в очите на ЕС.

Въпреки всички тези успехи, в много европейски столици се съмняват, че Милер ще успее да съсредоточи още повече власт в ръцете си. Шефът на "Газпром" бе включен в списъка на ЕС със 120 приближени на Кремъл лица, застрашени от санкции във връзка с кризата в Украйна. Междувременно Милер беше изваден от списъка - с надеждата, че това ще доведе до деескалация на конфликта. Но не е изключено името му да бъде върнато в черния списък. Говори се, че с оглед на тази опасност Москва вече е подготвила план Б - има слухове за възможна смяна на върха на "Газпром". Едно обаче и сигурно: тази смяна едва ли ще донесе промяна, тъй като за възможни наследници на Милер се спрягат други двама довереници на Путин - премиерът Дмитрий Медведев и шефът на "Сбербанк" Герман Греф.

Източник: Дойче веле

Милер: Доставките по "Южен поток" ще започнат през 2015 г.

Ръководителят на "Газпром" Алексей Милер потвърди, че доставките на газ по "Южен поток" ще започнат през 2015 година. Газопроводът отг...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com