"Македония е гръцка. Само гръцка!"

3880
"Македония е гръцка. Само гръцка!"
Снимка: Getty Images/Guliver

"Македония е гръцка. Само гръцка!" - скандират стотици хиляди гърци и не искат да чуят и дума за държава на име Македония. Или както казва Обеликс: "Тия римляни са луди", пише НЦЦ в ироничен коментар.

Представете си следната ситуация: отиваш при съседа си, представяш му се и установявате, че се казваш точно като него, а той започва да ти крещи, че си му откраднал името и че сега сигурно ще се опиташ да му отмъкнеш и наследството. Звучи абсурдно, нали? Но точно това се разиграва на Балканите вече повече от 30 години: спорът за името между Гърция и Македония, пише швейцарският вестник "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ) и припомня историческата рамка на този спор. През 1991 година Македония напусна разпадаща се Югославия. Но няколко години по-рано, през 1985-а, Гърция беше дала същото име на своята северна провинция. И двете образувания са част от историческата област Македония, обхващаща територии, които попадат в границите на днешна България и Гърция, както и на някогашна Югославия.

Забравените жертви на Донбас

Жени и майки, чиито мъже и синове за безследно изчезнали по време на боевете в Донбас, преживяват истинско ходене по мъките, опитвайки...

Одисеята

Няма нищо необичайно в това географски наименования да бъдат използвани и за обозначаването на политически единици, пише по-нататък НЦЦ и дава пример с френския департамент Жура, който се намира в съседство с едноименния швейцарски кантон. "На никого във Франция досега не му е хрумвало, че това може да доведе до предявяване на претенции към части от територията на страната", посочва изданието и продължава:

"Когато през 1991 година Македония обяви своята независимост, гърците силно се възмутиха - защото явно се възприемат като единствени наследници на всичко македонско, въпреки че идеята за приемственост и неразривна връзка между античните македонци и днешните гърци очевидно е просто една идеологическа конструкция", коментира швейцарското издание.

Макар че Скопие не предявява никакви териториални претенции, още през 1994-1995 година Гърция наложи икономическо ембарго на съседката си с цел да я принуди да промени името си. В крайна сметка беше намерено временно компромисно решение: Македония официално се нарича Бивша югославска република Македония (БЮРМ), което определено не е най-хубавото име на света. Но на гърците и това не им беше достатъчно - заради спора за името те блокират приема на Македония в НАТО и в ЕС. Македонците реагираха на всичко това с гняв и силно раздразнение, което в крайна сметка доведе до абсурдния бум на кичозни паметници, представящи Александър Велики като праотец на всички македонци, пише швейцарското издание.

Косово: Две крачки напред, една назад

Преди 10 години Косово обяви своята независимост от Сърбия. Най-младата държава в Европа е населена предимно с млади хора. А те вече гу...

Или както казва Обеликс...

Откакто обаче Македония си има ново правителство, тонът осезаемо се промени - новият кабинет в Скопие реши да поуспокои гърците, като преименува магистралата към Гърция и международното летище в Скопие, които досега носеха името Александър Македонски. Освен това на срещата си в Давос правителствените ръководители на двете съседни държави постигнаха важен компромис: географското понятие "Северна Македония" или "Горна Македония" изглежда е приемливо и за двете страни. Но за много гърци това не е достатъчно - и затова настояват съседите им да се откажат напълно от името Македония. Предлагат например страната да се нарече Скопие, македонците да станат скопчани, а езикът им - скопски. Стотици хиляди гърци протестираха през последните седмици в подкрепа на тази идея и срещу "кражбата на името". И скандираха в един глас: "Македония е гръцка. Само гръцка!". Или както казва Обеликс: "Тия римляни са луди!".

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com