Нещастието на афганистанците

16011
Нещастието на афганистанците
Снимка: Getty Images/Guliver

Цял един народ е на път: все повече афганистанци бягат панически от родината си. Повечето стигат само до съседните страни. А който може да плати на трафикантите, тръгва към Европа. Някои избират маршрута през България.

Абдула и Хамидула са в средата на двайсетте, следвали са социология и геология и имат една мечта: да избягат от Кабул, да отидат надалеч от родината си Афганистан.

Словения е в готовност да приема по 7500 бежанци на ден

Армията на Словения ще помага на полицията да се справи с бежанския поток. Това обяви премиерът Миро Церар след заседание на Съвета з...

И двамата признават, че най-много биха искали да стигнат до Германия. "Там ще живеем спокойно, без да се страхуваме за живота си, а и ще си намерим работа", казва Абдула. Спътникът му добавя: "Не бихме се решили на бягство, ако положението в Афганистан беше по-добро. Никой не напуска родината си по собствена воля. Но какво друго ни остава? Там по всяко време може да избухне бомба, а и работа няма."

Двамата млади мъже са платили на трафиканти по 15 хиляди долара на човек за пътуване в неизвестното - през Иран и Турция до България и Гърция, а оттам по тъй наречения балкански маршрут се надяват да стигнат до Германия. Това е планът им.

"Това е преселение"

Ръководителят на бюрото в Кабул на Международната организация за миграция (МОМ) Рихард Данцигер нарича това преселение: "Това, което наблюдаваме в момента, си е чисто масово преселение. Нямаме конкретни цифри, но съдим по това колко много хора пристигат в Европа. Знаем също, че има драстично увеличение на броя на продаваните билети за Иран. Млади мъже пълнят полетите до Техеран, а по обратния маршрут самолетите летят празни. Да, това е преселение, макар да не разполагаме с конкретни данни."

През първите 9 месеца на 2015-та година 80 000 афганистански граждани са подали молби за убежище в страни от ЕС, 17 000 от тях - в Германия. Много от афганистанците, които сега пристигат в Германия, всъщност са тръгнали на път преди седмици или дори месеци. Бягството им се извършва на етапи, включително за да изкарат по пътя още пари, необходими им за да стигнат до крайната цел.

Хърватия изпраща 2400 бежанци в Словения

Хърватия възнамерява да превози най-малко 2400 мигранти до границата си със Словения, съобщава AFP. Автобуси, превозващи около 600 миг...

Експертите отбелязват, че напрегнатата обстановка в района на Кундуз е ускорила процеса. В края на септември северният афганистански град беше превзет от талибаните и в продължение на няколко дни беше контролиран от бунтовниците. Това е опасен кръговрат, предупреждава Данцигер.

"Тенденцията е възходяща. Нищо чудно сега всички, които пристигат в Европа, да започнат да твърдят, че са от Кундуз. Причината за бягството на тези хора е комбинация от несигурност и икономически несгоди. Просто едното засилва действието на другото. Когато не е гарантирана сигурността в даден район, там няма и работа. А щом няма работа, това се превръща в предпоставка за появата на бунтовници. Отделно от това мнозина мислят, че Германия е готова да приеме всички бежанци. Афганистан губи по този начин своя човешки капитал. Проблемът е много сериозен", казва експертът.

Бягат младите и образованите

В Афганистан всяка година 500 000 младежи достигат трудоспособна възраст. Този брой е прекалено висок за възможностите на трудовия пазар в страната. Освен това с изтеглянето на международните сили от Афганистан много местни хора загубиха работните си места, а оттам и препитанието си. Растящото насилие пречи на икономиката да работи, а в тази обстановка процъфтява единствено бизнесът на трафикантите на хора.

Огромна част от афганистанските бежанци са бедни хора, които не разполагат със средства, за да се доберат чак до Германия. Около 800 000 афганистанци са бежанци в собствената си страна, а други 2,5 милиона се намират в съседните Пакистан и Иран.

Бизнесът с бежанците

Притокът на бежанци изправя германските общини пред сериозни предизвикателства. Много често те стават зависими от частни фирми в сект...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com