Финансирането на частните училища няма да проработи, смята Каролев

7409
Финансирането на частните училища няма да проработи, смята Каролев
Снимка: Thinkstock

"Редно е държавната субсидия да следва децата и в частните училища. Нелепа е спекулацията, че вземаме от бедните и даваме на богатите. Около 65 000 първокласници ще има тази година. Ако, да кажем, сега 5000 деца от тях отидат в частни училища, парите им ще се преразпределят. Тези средства са за обучение, a не може да се ползват за база и допълнителни дейности. Училището, ако не ги разходва, трябва да ги върне. С тези пари не може да се формират печалба. Те служат за обучение по учебния план. С тази промяна държавата ще има и по-голям контрол над частните училища. Мярката влиза от 2018 година. Мярката не е за сметка на държавните и общинските училища."

Това заяви председателят на образователната комисия в НС Милена Дамянова в ефира на bTV.

Принципът парите следват ученика не важи за деца, които учат в чужбина. Причината е, че то вече ползва друга образователна система. Законът, според който държавата ще финансира и деца в частни училища, е плод на над 400 души учители, директори и активна професионална родителска общност в продължение на години, допълни още Дамянова.

Българският учител е "много уморен, пределно изтощен и прогресивно остаряващ"

Все повече български учители да се хващат на втора работа, за да свържат двата края и тази тенденция се задълбочава, пише в. Сега. ...

Според Владимир Каролев "това, което дава този закон на родителите, които не могат да пратя детето си в частно училище, е - сега да си го позволят. Това не може да важи за всички. Една от характеристиките на частните училища е, че се учи повече."

Каролев се похвали, че и двете му деца са учили в частно училище и после без проблем са били приети в западни университети. Не виждам как да убива държавното образование, допълни още той.

От своят страна Вилиана Христова, журналист от в-к Дума изрази мнение, че схемата „парите следват ученика" е отхвърлена в цяла Европа. Тя припомни, че схемата се е появила по времето на НДСВ: “Тогава Милен Велчев я беше преписал от една опозиционна групировка в Англия, но Маргарет Тачер се отказа от нея".

Според Христова законът ще създаде неравенства, тъй като частните училища са само в големите градове. Но Каролев контрира, че по тази начин ще има възможност да се създадат нови частни училища в по-малките градове. Журналистът от в. "Дума" отговори, че тази промяна в закона ще доведе до обезлюдяване.

НС реши: Официалният език в училище е българският, образованието е светско

Официалният език в системата на предучилищното и училищното образование е българският, приеха депутатите след като гласуваха текстове о...

Владимир Каролев изрази и мнението на Милена Дамянова, че именно сегашното положение дискриминира децата.

Според Диана Божинова, директор на частно училище, приетите поправки не са финансиране на частните училище. По думите на на нейна колежка промяната ще доведе до повишаване на таксите за частните ученици.

От разговора стана ясно още и че частните училища и градини ще имат избор дали да се включат в схемата на финансиране, което според Каролев ще доведе до това, че "голяма част от тях няма изберат този принцип и в тази част законът няма да проработи."

Директорът на 51 СОУ, което е държавно училище, изрази мнение, че "финансирането на частните училища е право на родителите по Конституция и „тук проблемът е дали тези родители имат право да доплатят нещо допълнително, за да получат нещо повече. Средствата, които биха отишли в частните училища, са толкова незначителни, че ми се струва, че се измества темата."

Държавата все пак ще финансира частните училища и детски градини

Депутатите решиха, че държавата ще финансира частните училища и детски градини по идея на ГЕРБ, предаде репортер на БГНЕС. Това стана ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com