БНБ пуска сребърна монета, посветена на Гоце Делчев

28058
БНБ пуска сребърна монета, посветена на Гоце Делчев
Снимка: БНБ

Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „150 години от рождението на Гоце Делчев” от 17 януари тази година, съобщават от БНБ.

Монетата е с номинална стойност 10 лева, като е изработена от сребро, проба 999/1000 и има тегло от 23.33 грама. Паричката с диаметър от 38.61 мм ще бъде пусната в тираж от 3 000 броя. Възпоменателната монета ще се продава на цена от 108 лева.

БНБ пуска възпоменателна монета, посветена на Панайот Пипков

Нова медна възпоменатлна монета на тема „150 години от рождението на Панайот Пипков“ влиза в обращение от 15 ноември тази г...

На лицето на монетата са изобразени емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата, в полукръг в горната част е поместен надпис „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“, а долу е посочена номиналната стойност от „10 ЛЕВА“ и годината на емисията - „2022“.

 

На гърба на монетата има изображение на Гоце Делчев, отстрани е поставен надпис „150 ГОДИНИ“, а отгоре в полукръг е изписано „ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ“.

 

Възпоменателната монета „150 години от рождението на Гоце Делчев” ще се продава в Българската народна банка на две каси на пл. „Княз Александър I“ № 1 и на четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ № 10. Монетата може да бъде намерена и в офиси и клонове на Банка ДСК АД, Първа инвестиционна банка АД, Райфайзенбанк (България) EАД и Тексим Банк АД.

БНБ пуска сребърна монета, посветена на хан Омуртаг

Нова възпоменателна монета, посветена на хан Омуртаг, пуска в обращание Българската народна банка от 8 ноември тази година, съобщават о...

В периода от 17 до 19 януари 2022 г. включително всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от Българската народна банка до 2 броя монети, след което възпоменателната монета „150 години от рождението на Гоце Делчев“ ще се продава без ограничения.

Списък на офиси и клонове на банки, в които ще се продава новата възпоменателна монета „150 години от рождението на Гоце Делчев“, емисия 2022 година, можете да намерите тук.

Гоце Делчев

Гоце (Георги) Николов Делчев (1872–1903) е идеолог, организатор и ръководител на националноосвободителното движение на българите от Македония и Одринско, останали в пределите на Османската империя след Освобождението на България, пише в информационната дипляна на монетата, публикувана на сайта на БНБ.

Роден в Кукуш (днешния Килкис в Гърция), той учи в родния си град и в Българската мъжка гимназия в Солун, а после във Военното училище в София (1891), но заради участието си в социалистически кръжок е изключен и от 1894 г. е учител в Щип. Там той среща Даме Груев, който го приобщава към Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО). Гоце създава канали за прехвърляне в Македония на литература, куриери и оръжие, развива и укрепва мрежата на ВМОРО, а по време на Солунския й конгрес (1896) участва в изработването на организационен устав и правилник.

Арести, предприети от турската власт, го принуждават да напусне Щип. Назначен от Българската екзархия за учител в Банско (1896), той допринася и за напредъка на учебното дело. Всеотдаен и харизматичен, Гоце се превръща в неоспорим организационен и военен ръководител на ВМОРО и като един от авторите на програмните й документи (1902) оказва решително влияние върху нейните идейни принципи.

Средната банкнота стигна 42 лева

Средната стойност на банкнотата в обращение достигна 41.88 лева към края на третото тримесечие на тази година. Това е повишение от 11.1...

Той вярва, че освобождението на Македония и Одринско от османска власт ще стане с въоръжено въстание, за което е необходима продължителна и всестранна подготовка. Макар да счита за прибързано решението на Януарския конгрес на ВМОРО (1903) „за повсеместно стратегическо въстание“, Гоце се включва в подготовката, но предлага ограничаване на масовостта му. Сред главните негови заслуги е създаването на чети, които пропагандират и подготвят бъдещото народно въстание и се готвят за негови основни ядра. На път за конгрес на Серския революционен окръг той попада в обкръжение и загива в сражение при с. Баница.

Гибелта му е тежък удар за ВМОРО и за националноосвободителното движение. България тачи паметта на Гоце Делчев и днес името му носят град и села в Пиринска Македония, булеварди и улици в цяла България, училища, библиотеки, читалища, фолклорни ансамбли и хорове.

Още: Коя е най-масовата монета в България?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Стартира програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ

По-богат си, плащаш повече: На Путин сегашният данък не му стига за война

Пощенска банка е първата с кампания за премахване таксата за вноска на суми в лева по сметките си за граждани във връзка с приемането на еврото

България е единствената в ЕС със заплати от под 10 евро на час

Председателят на НСИ пред депутатите: Данните за инфлацията не се манипулират

Ипотечните кредити растат с двуцифрен процент

Чобанов: Непосредственото предизвикателство е инфлацията

Евростат: Българите са с най-ниска покупателна способност в ЕС

Как ще закръгляваме левовете: Публикуваха законопроекта за еврото

Икономисти: Политическата нестабилност ще отложи приемането на еврото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Финанси