Икономист: Трябва да се мине през фитнеса, за да се влезе във форма

1619
Икономист: Трябва да се мине през фитнеса, за да се влезе във форма
Снимка: Actualno.com

Икономиката си има механизми и трябва да се мине през тях, за да се влезе в нормалността. Да го кажем по-разбираемо - трябва да се мине през фитнеса, за да се влезе във форма. Това каза икономистът Любомир Дацов в ефира на Нова телевизия относно евентуалното „затегне на коланите” и мерките срещу дефицита в държавната хазна.

По думите му докладът на финансовото министерство не е нещо странно. "На мен тези данни ми изглеждат нормални. Прогнозите за икономически растеж и икономиките са добри“, каза той.

Икономистът Юлиан Войнов заяви, че мерките трябва да са надочени към бизнеса. Това ще вдигне доходите на хората“, каза той. Според него обаче да се вдихат доходите не е най-добрата мярка, защото това натоварва бизнеса.

„Трябва да има предвид, че дълговото финансиране няма да е добър вариант за България и трябва да бъдем консервативни“, каза икономическият съветник в БСК Щерьо Ножаров.

По думите на икономиста Евгени Кънев е много трудна икономическа дилема дали да се вдигат доходите или да се затягат коланите. „Истината е, че макроикономическата среда се влошава. За мен тези разчети са доста пожелателни“, каза той.

Експерти: 4 млрд. лв. са нужни за запълване на дефицита в бюджета

Трябва да се намерят 4 млрд. лв. за запълване на дефицита в бюджета – това може да стане или чрез увеличаване на данъците, или чр...

Попитани трябва ли да се върнат старите мерки – като 20% ДДС за ресторантите, Дацов заяви, че това било същото като да се пита дали трябва да се сложи покрив на една къща. „Но важно е и какъв е проекта и каква е структурата“, заяви той.

Бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов заяви, че е дошло времето ДДС да се вдигне на 22%. "Две неща могат да се направят. Министерство на финансите ги е предложило - да се намали разходната част, така се овладява такъв тип дефицит най-ефективно. Другото нещо е да видгнеш данъците. В дългосрочен план може да се направи структурна реформа по сектори, за да се промени ефективността им. Друг вариант - инфлацията се замразява и се оставя да намери равновесието. Мерки през приходите могат да са намаляване на потреблението, стимулиране на производството. Дошло е времето за ДДС от 22%. Предпочитам да стане това и да не се занимаваме с останалите глупости. Би намалило търсенето, не би намалило на предлагането", коментира той.

"ДДС в размер на 22% е крута мярка, не е необходима в момента. Подкрепям, обаче, връщането на ДДС ставките за ресторантьорския бранш. Видяхме обратната хипотеза на спад на цените. Печалбите скачат 2 поредни години с по 10 милиарда в икономиката. Тези мерки не са изиграли ролята, на която се е разчитало", посочиЮлиан Войнов, като изрази мнение, че българската икономика трябва да се върне към "нормалността от 2019 г.".

Ножаров отбеляза, че за да се увличат доходите, са необходими реформи, включително в пенсионната система. "Плащаме 3 лева, за да получим 1 лев от пенсия, грубо казано. Тази година Данък "Свръхпечалба" ще платят фирми, които са на загуба тази година. Евентуално следващата година ще им възстановят надвзетите средства. Чиновнически и бюрократичен абсурд. Колективната данъчна отгооврност на фирмите ще нарасне с 50%. Може би в следващите 20 години чуждестранен инвеститор в България няма да дойде след този сигнал", коментира още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Близо 1,5 млрд. лева са прехвърлени между частните пенсионни фондове през 2023 г.

Димитър Радев: БНБ и банките до голяма степен вече са част от еврозоната

Асен Василев коментира ще се вдигат ли данъците

Асен Василев: Ако приеме еврото, България за втори път в историята ще използва световна валута

Председателят на Еврогрупата каза в София ще приемем ли еврото през 2025 г.

Ето за какво харчат парите си българите: НСИ излезе с точни данни

Управителят на БНБ внесе номинацията на Кристалина Георгиева за втори мандат начело на МВФ

Година след фалита на Credit Suisse: Какво е състоянието на европейските банки?

Най-големите икономики в света усилено разработват цифрови валути: САЩ изостава

Ето колко стана средната пенсия в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com