Капиталово бюджетиране и еврофондове: Каква власт има Асен Василев?

3710
Капиталово бюджетиране и еврофондове: Каква власт има Асен Василев?
Снимка: БГНЕС

Капиталово бюджетиране, контрол на евросредствата, финансова инспекция на общините – Асен Василев обедини под шапката си редица структури и създаде няколко нови, а така се сдоби и с власт над по-широк спектър от области.

Нова дирекция

Създаването на новата дирекция „Контрол върху капиталовите инвестиции“ е с цел да се въведе най-после капиталово бюджетиране и да се приеме многогодишна капиталова програма на база на анализ „разходи-ползи“. Тоест държавата ще планира най-големите инфраструктурни проекти в дългосрочен план, за което ще отговаря Василев, пише „Медиапул“ в свой материал от 16 август.

В новосъздадената дирекция ще има 11 души на щат. Тя ще разработва стратегическите и програмните документи за публични капиталови инвестиции с национално финансиране, ще прави текущ мониторинг на проектите и ще оценява ефективността им на по-късен етап. Работата на тази структура е заложена в управленската програма на кабинета „Денков-Габриел“.

Само че възникват въпроси доколко идеята ще бъде успешна и приложима предвид особеностите на българската администрация и това как ще бъде гарантирано, че няма да има злоупотреби.

Еврофондове

В кабинета няма вицепремиер по еврофондовете, каквато бе практиката досега. Функциите и цялата администрация, свързана със системата за координация при управлението на средствата от ЕС, беше прехвърлена от Министерски съвет под шапката на Министерство на финансите. В това число влиза и Националният план за възстановяване и устойчивост.

Тук главната структура е „Централно координационно звено“, което има 47 души на щат. Василев ще отговаря и за комуникационната стратегия относно еврофондовете.

Контрол върху търговете?

Освен това вече са предложени промени в Закона за обществените поръчки, с които Асен Василев може да има допълнителни възможности за координация на контрола върху търговете. В момента този надзор осъществява Агенцията за обществените поръчки – тя е самостоятелно звено към МФ и избира на лотариен принцип кои поръчки да проверява. Обикновено там са търгове с по-ниска стойност.

Контролни правомощия има също Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), която също е към Министерството на финансите.

Какви са предложените промени? Иска се създаване на експертен консултативен съвет към министъра на финансите, който ще е съвещателен орган по въпросите, свързани с контрола при обществените поръчки. Целта е ограничаване на корупцията и затягане на контрола, което е и неизменна част от ангажиментите ни по Плана за възстановяване и членството ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Финансите на общините

Вратата за МФ за бъдещ преглед на пенсионната система се отваря с новата структура Институт за стратегически анализи и прогнози. Този преглед трябва да се случи през 2024 г. и евентуално да доведе до реформа.

Отделно, в управленската програма за „Бюджет 2024“ е предвидено да се направи мащабна проверка и финансова инспекция на заемите на общините, изтеглени през последните 5 години. Някои от тях са безлихвени. Според финансовото ведомство в повечето случаи те са необезпечени и не е ясно как ще бъдат върнати.

Целта е "оптимизиране на финансовия контрол върху общините и проверка на текущата финансова стабилност".

На пръв прочит - повечето от идеите на Василев за административни трансформации изглеждат обосновани, особено тази за въвеждането на капиталово бюджетиране, пише "Медиапул". Истинският въпрос е какво ще стори министърът с допълнителните лостове, които има.

Снимки: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Хубави новини за кредитния ни рейтинг от Fitch, но не и за приемането на еврото

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com