Разходите за пенсии топят бюджетния излишък

8956
Разходите за пенсии топят бюджетния излишък
Снимка: iStock

Социално-икономическите мерки, като добавките от 120 лева към пенсиите на всички пенсионери, свиват бюджетния излишък на страната. Само през месец октомври излишъкът ще намалее с 343 млн. лева, сочат предварителните оценки на Министерство на финансите. Така към края на периода се очаква бюджетен излишък в размер на около 725 млн. лева. За сравнение, за предходния месец септември, излишъкът по бюджета достигна 1.067 млрд. лева.

„На месечна база за октомври се очаква салдото по КФП да бъде дефицит в размер на 343 млн. лв. През месеца са извършени по-високи разходи, свързани със социално-икономическите мерки за минимизиране на ефектите от кризата, в т.ч. изплащане на месечни добавки към пенсиита на всички пенсионери в размер на 120 лева, както и други разходи по одобрените мерки, което заедно с традиционно по-високите разходи през есенно-зимния сезон се отразява в текущо превишение на разходите над приходите за октомври.“, пише в съобщението.

Редом с мерките за предоставяне на обротни средства за закъсалия от COVID-19 бизнес, мярката 60/40 и прочее, държавата реши да изплаща добавка по 120 лева на 2.07 млн. пенсионери до края на тази година. За тази мярка са предвидени допълнителни близо 249 млн. лева, които са осигурени с актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 година, посочват от Националния осигурителен институт. Преди тази мярка да влезе в сила от месец октомври, държавата отпускаше месечна добавка по 50 лева към пенсиите на всички пенсионери.

Добавките от 50 лева към пенсиите вдигнаха потреблението с близо 10%

Допълнителните средства, насочени към пенсионерите у нас, веднага се отразиха положително на общото потребление в страната. Това става ...

Така в периода януари – октомври тази година, за добавки към пенсиите в България са отишли 1.2 млрд. лева, посочват от финансовото министерство.

„Наред с това, влияние върху разходите за пенсии оказва и увеличението на размера на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, на максималния размер на пенсията от началото на годината, базов ефект от увеличението на пенсиите през юли 2020 г., както и увеличението от месец юли 2021 година.“, пише в съобщението.

Финансовото министерство предупреждава, че през последните месеци на годината се очаква разходите да нараснат значително.

„Освен традиционно по-високите капиталови разходи и тези, свързани със зимния период, ще бъде финансирана и основната част от допълнителните разходи за борба с пандемията, социална подкрепа, защита от миграционен натиск по границите, подпомагане на бизнеса и други приоритетни мерки за реализиране до края на годината, които бяха одобрени от Народното събрание в средата на месец септември с приетия Закон за изменение и допълнение на ЗДБРБ за 2021 г.“, пише в съобщението.

669 лева средна пенсия у нас през 2024 година

Средната пенсия за трудова дейност у нас ще достигне 669 лева през 2024 година в резултат на промените в параметрите на държавната пенс...

Приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална програма към октомври 2021 г. се очаква да бъдат в размер на 42.081 млрд. лева (83,2 % от актулизирания годишен разчет), като спрямо същия период на 2020 г. се отбелязва ръст от близо 5.7 млрд. лева на данъчните и неданъчните приходи, а постъпленията от помощи нарастват с 0.1 млрд. лв. спрямо отчетените за десетте месеца на предходната година.

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към октомври 2021 г. се очаква да бъдат в размер на 41.356 млрд. лева, което е 75,0 % от годишния разчет. За сравнение, разходите по КФП за същия период на 2020 г. бяха в размер на 35.606 млрд. лева.

"Значителният ръст на разходите към октомври 2021 г. спрямо същия период на предходната година е свързан, от една страна, с по-ниската база през 2020 г., когато през същия период има отчетени значително по-малки по размер разходи за борба с пандемията от COVID-19, докато към октомври  2021 г. тези разходи са съществени, и от друга страна – на политиката по доходите, политиките в социалната сфера и по-високите разходи за администрацията, заложени в ЗДБРБ за 2021 година ", пише в съобщението.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена към октомври 2021 г. от централния бюджет, възлиза на 1.228 млрд. лева, което е в изпълнение на действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com